ManpowerGroupi uuringu raames küsitleti ligi 60 000 tööandjat 44 riigist, millest 43 riigi ettevõtjatel on plaan tänavu kolmandas kvartalis töökohti juurde luua. Enim on plaanis töötajaid juurde palgata Horvaatias (märkis 26% tööandjatest), Jaapanis (26%), Taiwanis (24%) ja Ungaris (18%). Esikümnest leiab Euroopa riikidest veel Portugali (15%), Kreeka (15%) ja Türgi (14%).

Eesti inimeste jaoks huvipakkuvatel tööturgudel on hetkel kõige optimistlikumad värbajad Soomes (12%, mis on ühtlasi nende 6 aasta kõrgeim värbamisplaan) ja Austraalias (10%). Samal ajal jäävad Rootsi, Suurbritannia ja Iirimaa ettevõtjad plaanides tagasihoidlikumaks (kuni 5%).

Soomes on suurim tööjõuvajadus hotellides, restoranides, tööstuses ja finantsvahenduses, enim vabu kohti on Lääne-Soomes. Noored, kes tahavad end Austraalias proovile panna, peaksid vaatama eeskätt teenindus- ja transpordisektorite poole, enim vabu kohti on pakkuda Kagu-Austraalias Sydney ja Melbourne ümbruses.

"Ühelt poolt peegeldavad uuringu tulemused ettevõtjate optimismi ning majanduse head käekäiku, teisalt üha süvenevat tööjõu kriisi. Inimesed pole maailmast otsa saamas, aga töö iseloom ja inimeste oskused ei sobitu enam kokku," kommenteeris tööjõuturu arenguid Manpower Baltikumi tegevjuht Heigo Kaldra. "Sarnane olukord on ka Eestis - on sadu täitmata ametikohti, aga ka sadu inimesi, kes ei käi tööl. Kokku ei saada erinevatel põhjustel: kas jääb oskustest vajaka või asuvad töö ja inimesed erinevates kohtades," lisas Kaldra. "Mõlemad suured probleemkohad nõuavad nii riigi kui ettevõtjate tähelepanu kohe, sest aeg ainult süvendab vastuolusid, mitte ei lahenda neid," lisas Kaldra.

ManpowerGroup Employment Outlook Survey on maailmas enim tsiteeritud kvartaalne värbamisuuring, mida on koostatud üle 50 aasta. ManpowerGroup on rahvusvaheline personaliettevõte, millel on 70 aastat kogemust töötajate värbamise ja renditeenuste alal. 14 aastat tegutsenud Manpower Eesti teenused hõlmavad kogu personalivaldkonda töötajate värbamisest ja rentimisest kuni sihtotsingu ja konsultatsioonideni.