Sotsiaal- ja turu-uuringute firma Saar Poll viis 12-29. oktoober 2010 läbi üleriigilise avaliku arvamuse küsitluse, mille käigus küsitleti 1524 inimest. Selle raames uuriti eesti elanike suhtumist eurole üleminekusse.

Eurole üleminekut puudutava küsitluse tellis krooni kaitseks kampaaniat korraldav jurist ja ajaloolane Anti Poolamets.

Küsimusele „Kas Teie pooldate üleminekut Eesti kroonilt eurole?“ vastas eitavalt 52,8%. Eurole ülemineku poolt oli 34,3%. Oma arvamust ei osanud öelda 12,8% küsitletuist. Euro vastu oli nii enamus eestlasi kui mitte-eestlasi.

„Kui võrrelda käesolevat uuringut juunis läbi viidud analoogse küsitlusega TNS Emorilt, siis europooldajate hulk on langenud juuni 39,48% pealt 34,3%-ni. 5,18% eurole ülemineku pooldajate vähenemine on tähelepanuväärne, arvestades, et euro maine tõstmiseks viiakse läbi mastaapset 12 miljonit krooni maksvat reklaamikampaaniat. See on olnud tühi töö“, ütles Anti Poolamets.

„Rahandusministeeriumi poolt tellitud küsitluste ja Saar Polli uuringu tulemuste vahel on ilmselge vastuolu. Avalikku arvamust hoopis teisiti kajastavate tulemuste põhjuseks võib pidada ebamäärast küsimuse püstitust ja vastusevariante. Meie eesmärgiks oli teada saada rahva arvamus selge ja üheselt mõistetava küsimuse kaudu – nii nagu sobiks küsida ka referendumil,“ ütles Poolamets.

Juunis 2010 TNS Emor poolt läbi viidud uuringus vastas küsimusele „Kas Teie pooldate üleminekut Eesti kroonilt eurole?“ 49,9% Eesti elanikke „ei“ ning 39,48% oli eurole ülemineku poolt. 59,52% elanikest soovis Emori küsitluse järgi eurole ülemineku otsustamiseks rahvahääletust.