Niinimetatud A-õlle (kangus 4,8-5,8 mahuprotsenti) ja long drink’ide müügi lubamine toidukauplustes ning nii Soome kui ka Eesti aktsiiside suurendamine tooksid aga Soomele täiendavat maksutulu umbes 150 miljonit eurot, vahendab Taloussanomat.

Aktsiisitõusu kõrvale vajatakse Soomes kavandatud seadusemuudatust, millega lubataks kuni 5,5-protsendiste alkoholitoodete müük toidukauplustes. Selle kombinatsiooni abil kahaneks alkoholi reisijate poolt sissetoomine poole võrra.

Uuringufirma Taloustutkimus uuris seda teemat septembris Soome esmatarbekaupade jaemüügifirmade organisatsiooni Päivittäistavarakauppa ry tellimusel.

A-õlle ja long drink’ide müügi lubamine toidupoodides ning Soome ja Eesti aktsiisitõusud tooksid koos Soomele umbes 150 miljonit eurot täiendavat maksutulu. Ilma seadusemuudatuseta jääks maksutulu umbes 50 miljonit eurot väiksemaks.

Uuringu järgi suunaksid muudatused koos alkoholitarbimist kangemate jookide juurest lahjemate jookide juurde. Kogutarbimine väheneks seadusemuudatuste ja aktsiisitõusude järel absoluutses alkoholis mõõdetuna praegusega võrreldes ühe protsendi.