Küsitletud 927 ettevõttest oli valmis töötajate arvu kasvatama 222. Kokku luuakse vähemalt 746 töökohta.

SEB juht Riho Unt ütles täna uuringut tutvustades, et sellest võib järeldada, et tööturg on stabiilne.

Küsitletud tööstusettevõtetest 30 protsenti plaanib töötajaid juurde võtta, sama plaan on 19 protsenti kaubandusettevõtetel ja 10 protsenti põllumajandusettevõtetel.

Positiivselt paistis uuringus silma Võrumaa, kus töökohti planeerib luua just mikroettevõtted, kellel on ambitsioon siseneda uutele eksportturgudele. Eksport on ühisnimetaja ka Hiiumaa puhul, kuigi seal on värbamisplaanidega ettevõtted suuremad kui Võrumaal.

Väiksemad väljavaated on Läänemaa töövõtjatel, sest 84 protsenti küsitletud ettevõtetest ei planeeri 2013. aastal luua uusi töökohti. Samas ei näinud nad ette ka töökohtade vähenemist.

Läänemaad iseloomustab tervikuna pigem koduturule suunatus ja vähene tööstussektori osakaal. Seda näitab ka üldine statistika, eksportivate ettevõtete arv ja ekspordimahud on 2007. aastaga võrreldes langenud.

Baltimaades tervikuna plaanivad ettevõtted töökohti juurde luua. See ei ole küll valdav, sest kolmveerand ettevõtetest ei plaani töökohtade arvu muuta, kuid trend on siiski positiivne.

SEB nõustamisprojekti raames külastasid panga esindajad ligi 900 Eesti väikest ja keskmise suurusega ettevõtet kõigis 15 maakonnas. Pank korraldas ettevõtjate seas ka küsitluse, kus firmaomanikud ja –juhid said anda hinnanguid oma ettevõtte 2013. aasta käibe arengutele, töötajate arvu muutumisele, ekspordi- ning innovatsioonikavadele ja planeeritud investeeringutele.

Enamik vastanutest alla kahe miljoni eurose aastakäibega ettevõtted. 40 protsenti vastanutest andis tööd alla kümnele töötajale. 10-50 töötajaga ettevõtteid oli teine 40 protsenti. Sektoritest oli enam esindatud tööstus 23 protsenti, kaubandus 18 protsenti ja põllumajandus 15 protsenti. Selline sektorite jaotus ei peegelda Eesti ettevõtlust tervikuna, kuid esindavad aktiivsemat osa Eesti ettevõtlusest.