2008. aastal langes Uus Maa Kinnisvarakonsultantide tegevjuhi Andres Halli hinnangul kokku kaks olulist mõjurit. Valmis palju uusi ärihooneid, mis avasid uksed 50-protsendilise vakantsusega. Teiseks vähenes kiiresti nõudlus, kuna ettevõtjad toimivad kokkuhoiu režiimil - uusi ettevõtteid, laienemisi, kolimisi on vähem.

Büroopindade pakkumine kasvas 2008. aastal umbes 100 000 ruutmeetri võrra, mis on ligi 15 protsenti kogu turu mahust. Pakkumise kasv ja vähenenud nõudlus on jätnud mitmed majad pooltühjaks ning alandanud järsult üürihindasid.

Selle aasta esimese kvartali jooksul on büroopindade üürihinnad alanenud umbes 20-30 protsenti. Aktiivsemad üürnikud vaatavad turul ringi, otsivad paremaid pakkumisi või kauplevad olemasolevas hoones üürimäära alla.

"Mitmed ettevõtted on aru saanud, et tänases olukorras ellu jäämiseks tuleb leida parima hinnaga pinnad ning püsikulusid vähendada. Kuna hoonete omanikud on samuti raskustes, siis ollakse sageli valmis ettevõtetele isegi kolimiskulud tasuma," nentis Hall kinnisvaraturu esimese kvartali ülevaates.

Suuremate ning jätkusuutlike stabiilsete üürnike pärast oma omanikud valmis väga järeleandlikud olema.

"Vakantsused on suured eelkõige vastvalminud hoonetes, kuid vabu pindu leidub ka vanemates hoonetes," nentis Hall. "Vanemate majade omanike olukord on uutega võrreldes sellevõrra parem, et neil on pinnad valdavalt üürilepingutega kaetud. Oma üürnikest hoitakse „kümne küünega“ kinni ning tehakse kõik, et nende lahkumist vältida. Aasta alguse seisuga võrreldes on see üheks suurimaks muutuseks büroopindade turul, et enamus omanikest on muutunud väga paindlikuks."

Edaspidi võib Halli sõnul siiski prognoosida suuremat vakantsust ka vanemates majades, kuna uutesse hoonetesse pakutakse pindasid järjest soodsamate hindadega ning valdavalt soovitakse paikneda uues hoones, kus kõrvalkulud sageli väiksemad.

Palju vabu kaubanduspindu

Seoses tarbimise järsu vähenemisega on ka kaupmeestel esimene kvartal olnud raskem kui eelnevatel aastatel. Ostjate puudumine on sundinud nii mõnegi kaupluse uksi sulgema või asukohta vahetama.

"Varasemast enam näeme üürnike vahetumist kaubanduskeskustes, mis viitab sellele, et üürnikud on ebastabiilsemad. Kaubanduskeskustes siiski veel vakantseid pindu ei leidu ning sinna on jätkuvalt keeruline pindasid saada, kuna omanikud on endiselt valivad ning otsivad just selliseid kauplusi, mis sobiksid nende kontseptsiooniga," ütles Hall.

Küll aga on hulgaliselt vabaks jäänud kaubanduspindu nii kesk- kui äärelinna äri- ja eluhoonete esimestel korrustel.
Esimestena hülgasid üürnikud väiksema jalakäijate vooga tänavatel asuvad pinnad, kuid nüüd on palju vakantseid butiigipindu ka n-ö prime asukohtades, nagu näiteks Maakri tänaval või vanalinnas.

Tulenevalt üürnike väiksematest sissetulekutest ja vähenenud maksevõimest ning suurema valikuvõimaluse tekkimisest turul on kaubanduspindade üürihinnad langenud esimese kvartali jooksul umbes 25 protsenti.

Laopindu jääb üle

Laopindade ja ärimaa turg on viimastes kvartalites samuti olnud tehingutevaene. Kõige väiksema likviidsusega äripindade turul on ärimaa.

Maa hinnad tõusid 2005-2006 aastatel kiiresti ning viimase aasta jooksul on olnud surve hindade alandamiseks. Vaatamata odavnenud hindadele on huvi selle sektori vastu siiski väike.

Likviidsuse puudumise põhjuseks on finantsasutuste praktiliselt täielik keeldumine maa- ja kinnisvaraarenduse finantseerimisest. Viimase poolteise aasta jooksul on Harjumaal ärimaa kruntidega tehtud keskmiselt 10 tehingut kvartalis. Tänaseks on turul selge maade ülepakkumine, kuid sellest olenemata on paljud müüjad oma ootustes veel buumiajas.

Mitmetel ettevõtetel on vabanenud üleliigseid laopindu, mida üritatakse välja üürida. Ka lao- ja tootmispindadega ei ole palju tehinguid tehtud, kuna rahastamisprobleemid pole mitte ainult riigisisesed, vaid takistavad ka välisinvestoritel investeeringuid tegemast.

"Siiani ollakse veel ka edasise hinnalanguse ootuses, mistõttu rohkem tehinguid võib oodata alles siis, kui finantseerimistingimused ja majanduse üldine olukord näitavad paranemise märke," nentis Hall.