Nurkse seafarm koostöös Eksekoga investeeris uude seafarmi 22 miljonit krooni, teatas AS Ekseko.

Farmis töötab tipptehnoloogiline põrsaste kuivsöödaliin ning Eestis unikaalne keskkonnasäästlik küttesüsteem, mis toodab soojusenergiat seasõnnikust.

Kvaliteetse kodumaise värske sealiha jõudmine tarbija lauale nõuab kogu seakasvatusprotsessi hoolikat planeerimist. AS Ekseko juhatuse esimehe Teet Soormi sõnul on uute tehnoloogiate kasutuselevõtt oluliselt mõjutanud kogu sigade kasvutsüklit. „Võõrdepõrsastele parima kasvukeskkonna tagamine loob eeldused ettenähtud 56 kasvupäeva jooksul saavutada kesikute 25 kg eluskaal nende suunamiseks edasisele nuumale Ekseko farmidesse või põrsaprojektis osalevatesse farmidesse,“ selgitas protsessi Teet Soorm.

Põrsaste üleskasvatamine võõrutuse momendist kesikuteks (7 kg kuni 25 kg –ni) on oluline etapp kvaliteetse sealiha tootmise protsessis. Parima tulemuse saavutamiseks on Nurkse farmis loodud kesikute kasvamiseks optimaalne mikrokliima, nõuetekohane sulg ning tagatud õige söötmine.
„Emast ilmajäämine, söötmistüübi muutumine koos sigalate vahetusega on olulised tegurid, mis mõjutavad põrsaste kasvu ning sealiha kvaliteeti,“ lausus OÜ Nurkse Seafarm juhatuse liige Vallo Kruusimägi. „Moderniseeritud farmis on söödaratsioonid välja töötatud Ekseko pikaajaliste kogemuste põhjal ning kogu võõrdepõrsaste söötmis- ja jootmisprotsess on automatiseeritud,“ lisas Vallo Kruusimägi.

Lisaks on farmis unikaalne nö maakütte printsiibil toimiv küttesüsteem – põrsaste sõnniku soojus suunatakse tagasi farmi kütteks läbi soojusvahetite. Küttesüsteem on unikaalne just oma keskkonnasäästlikkuse tõttu, kuna seasõnniku ladustamisele on seatud Keskkonnaministeeriumi poolt väga ranged nõudmised.


AS Ekseko on üks Euroopa suuremaid seafarme, kus hetkel kasvab 10 500 tootmisemist, iga kuu toodab Ekseko Rakvere Lihakombinaadile ca 21 000 siga. AS Ekseko poolt 1999. aastal algatatud põrsaprojekti raames annab ettevõte tööd paljudele maainimestele, vilja- ja nuumseakasvatajatele. Hetkel töötab kõigis põrsaprojektifarmides ligikaudu kaheksakümmend inimest. Kaudselt on põrsaprojektiga hõlmatud paljud teraviljakasvatuse, transpordi-, ehitus-, tehnoloogia-, söödalisandite ja veterinaarravimite müügi- ja söödatootmisfirmad.


Kokkuvõtvalt tuleb kogu Ekseko seakasvatussüsteemist Rakvere Lihakombinaati töötlusesse 250 000 siga aastas, mis moodustab 2/3 kogu Eestis kasvatatavatest sigade arvust. AS Rakvere Lihakombinaat on suurim kodumaine lihatööstus, mille toodang põhineb peamiselt Eestis kasvatatud lihal. Baltimaade suurimasse lihatööstuskontserni kuuluvad lisaks Rakvere Lihakombinaadile AS Ekseko, Rigas Miesnieks Lätis ja Klaipedos Maisto Mesos Produktai Leedus.