Kolm Balti riiki on siin väga olulisel kohal. Varem olid nad ühendatud vaid Venemaa ja teineteisega. Leedu rentis eelmise aasta detsembris ujuvterminali ja hakkas ostma vedelgaasi norralaste Statoililt. Seda jagatakse ka Läti ja Eestiga. Ka elekter on Leedu üks nõrku kohti, kuid Euroopa Liidu abiga lõppevad peagi tööd riigi ühendamiseks Poola ja Rootsi võrkudega. Leedu noris Venemaaga tüli ka siis, kui algatas Euroopa Komisjonis uurimise Gazpromi suhtes. Nad küsisid, miks Leedu peab gaasi eest rohkem maksma kui kaugemad riigid. Komisjon mitte ainult ei nõustunud leedukatega, vaid määras suurele gaasifirmale ka soolase trahvi. Konkurentsi takistamise eest kaheksas Ida-Euroopa riigis. Trahvisumma võib ulatuda 10 miljardi dollarini.

Venemaal on keeruline midagi ette võtta sellega, et Leedu neist distanseerub. Majanduslikult siis. Alustatud on aga sõjaväelise tegevusega, mis on suunatud regiooni energiasektorile. Viimastel nädalatel on Venemaa sõjalaevad ajanud taga Leedu laevu Leedu enda majandusvööndis. Nad püüavad sellega häirida seal toimuvat NordBalt elektrikaabli paigaldamist. See peaks looma ühtse Balti elektrituru. Need Venemaa sammud on uueks ohuks Euroopa energiasektorile. Euroopa Liit peaks aduma, et Venemaale vastu hakates võivad konfliktid Euroopas eskaleeruda.

Venemaa on ka muul moel Euroopat survestamas. Teada on nende kiibitsemine Kreeka ümber, kes on Euroopa Liidu kõige haavatavam liige. Sellega seostub ka Turkish Stream, mille Venemaa rajada soovib. See läheks mööda Ukrainast ning sellest on saanud Kremli jaoks järjekordne poliitiline tööriist. See torujuhe võib aga takistada Euroopa enda pikaaegse Trans-Anatolia juhtme rajamist, mis peaks tooma gaasi Aserbaidžaanist Euroopasse.

EL ja USA võivad olla kindlad, et Venemaa jätkab poliitilisi, sõjalisi ja majanduslikke manöövreid. Kui varem on Läänes oluliseks peetud vaid torujuhtmeid, siis nüüd nähakse ka teisi probleeme, mis energiajulgeolekut puudutavad. Üha pingestuv olukord tähendab, et on nii sõjaline oht kui ka küberrünnakute oht ning seda just elektri-, nafta- ja gaasitaristu vastu.

Eelmisel nädalal toimunud Euroopa energiavaldkonna ministrite kohtumisel Hamburgis olid need teemad ka arutluse all. Taastuvad energiaallikad ning digitaalne tehnoloogia energiasektoris olid kesksed teemad.

Venemaa jaoks on energia strateegiline prioriteet. See peaks sama olema ka NATO, ELi ning G7 jaoks.