Eluasemelaenude odavnemise mõju uute korterite müügile on väike

Uute korterite müük on arendajate väitel eelmise aasta lõpuga võrreldes märgatavalt elavnenud, üldjuhul ostjad laenuraha abi ei kasuta.

"Võrreldes poole aasta taguse ajaga on olukord tunduvalt paranenud," ütles Luise tänaval neljakordset korterelamut ehitava firma Jaak Jaanus JT tegevdirektor Sven Raudsepp. Luise tänava korteritest on praeguseks müüdud umbes 70 protsenti. Eluasemelaenu odavnemine Raudsepa väitel korterite müüki otseselt mõjutanud ei ole. "Selle aasta jooksul ei ole vähemalt meilt ühtegi korterit pangalaenu abiga ostetud," ütles ta.

Viimasel ajal on inimesed hakanud küsima suuremaid kortereid, eelmisel aastal läksid Raudsepa sõnul paremini kaubaks kõige väiksemad pinnad. Kortereid on siiani ostnud põhiliselt eestlased, välismaalaste osakaal on väike.

Korterihind kerkib koos majaga

Luise tänaval müüakse eluruume ilma siseviimistluseta, tühi korterikarp maksab 11 000 krooni ruutmeetrilt. "Algul, kui majast olid ainult seinad püsti, müüsime esimesel korrusel kortereid 9500-kroonise ruutmeetrihinnaga, praegu võib nende eest juba rohkem küsida," ütles Raudsepp. Korterite hindu kergitati vastavalt maja valmimisele keskmiselt tuhande krooni võrra ruutmeetrilt. Maja saab Raudsepa sõnul lõplikult valmis selle aasta juulikuus.

"Viimase paari kuuga on korterite müük tunduvalt hoogustunud," ütles Nõmme Maja müügijuht Tarmo Villems. Tema sõnul elavdas korterite müüki tublisti eluasemelaenu intresside langus paar kuud tagasi. Nõmme majja on plaanitud 53 korterit, neist umbes 60 protsenti on praeguseks müüdud. Tänavu aasta jooksul on ostetud 11 korterit.

"Kallimad, kuni miljon krooni maksvad eluruumid lähevad peaaegu eranditult laenuraha toel kaubaks," ütles Villems. Üldjuhul ostavad Nõmme Maja eluruume kohalikud. Kõige paremini lähevad kaubaks väiksemad eluruumid, kuigi suuremates korterites on ruutmeetrihind odavam.

Südalinnas Vilmsi ja Poska tänava nurgal asuvas kortermajas on 36 eluruumist praeguseks müüdud 23. Projekti arendaja Ell Kinnisvara tegevdirektor Jaak Vende ütles, et korterite müük on sujunud ühtlaselt alates eelmisest sügisest, kui müüki alustati.

Hiigelkorterid ootavad ostjaid

Sellel aastal on müüdud 13 korterit. Eluasemelaenude odavnemine korterite müüki oluliselt ei elavdanud. "Kui pangalaenu intressid olid kõrged, pakkusime ostjatele omapoolset soodsamat laenuvõimalust, nüüd pole sellel enam mõtet," nentis Vende. Kõige paremini lähevad kaubaks kahetoalised kuni 55-ruutmeetrised korterid. Kortereid müüakse koos täieliku siseviimistlusega, hinnad algavad 12 500 kroonist ruutmeetrilt. "Tõenäoliselt saab maja lõpuni välja müüdud selle aasta lõpuks," oletas Vende.

Saeveski tänaval LVM Kinnisvara arendatavas korrusmajas on 28 korterist müüdud 18. "Praegu on järel enamasti suuremad, üle 100-ruutmeetrised korterid, ütles LVM Kinnisvara maakler Siivi Ilves. Esimestena läksid kaubaks 40–60-ruutmeetrised eluruumid. Eelmise aasta lõpuga võrreldes on müük Ilvese hinnangul tunduvalt elavnenud, viimased korterid loodetakse müüa sügisel.

"Aasta algusest saadik oleme müünud kaks korterit," ütles Raua tänavale uue korrusmaja ehitanud Feer Kinnisvaraarenduse müügidirektor Andi Piliste. Majas on 33 eluruumi, praeguseks on müüdud 13.

"Mingeid prognoose, millal maja ükskord välja müüdud saab, ei julge praegu küll teha," nentis Piliste. Korterite müügiperioodid on tema hinnangul varasemaga võrreldes vähemalt kolm korda pikemaks muutunud, see teeb ennustamise veel raskemaks.

Eluasemelaenu tingimuste lihtsustumine pole korterite müüki oluliselt elavdanud. Piliste sõnul ei ole praeguseks müüdud korteritest ühegi ostmiseks pangalaenu abi kasutatud.

Raua tänaval maksab korteriruutmeeter 12 900 krooni. "Keskmise hinna langetamist ei ole plaanis, aga üksikute tehingute puhul oleme teinud ostjale hinnasoodustusi," ütles Piliste. Ostjate hulgas on nii eestlasi kui ka välismaalasi.

Korteriühistud trügivad arendajateks

Pärnu maanteel tegutsev korteriühistu ehitas oma majale juurde ühe korruse ning müüb seda korterhaaval maha. "Korterite müük on üsna vaevaline," ütles korteriühistu tegevdirektor Maire Joala. Eluruume hakati müüma juba septembris, praeguseks on kaheksast korterist müüdud kõigest kaks. Eluruumide hinnad on tavapärasest veidi kõrgemad, ulatudes 14 800 kroonini ruutmeetrilt. "Eelmisel aastal müüsime kortereid tuhande krooni võrra kallima ruutmeetrihinnaga, müügi kiirendamiseks tõmbasime hinda alla," selgitas Joala. Korterid on kallid, sest neid müüakse koos täieliku siseviimistlusega.

Vanale majale uue korruse peale ehitamine maksab tunduvalt rohkem kui uue maja rajamine, ütles Joala. "Algul arvestasime, et lisakorrus peaks hoopis odavam tulema, sest majal olid ju kõik tehnovõrgud juba varem olemas," nentis Joala. Ehituse käigus selgus, et uued vee- ja kanalisatsioonitorud tuleb ikkagi ehitada.

Joala ei usu, et ilma siseviimistluseta korterikarpide müük oluliselt lihtsamini sujuks. "Mina arvan, et eluruumi on lihtsam müüa, kui inimene näeb juba täiesti valmis pinda, see väldib ka hilisemaid arusaamatusi," ütles ta. Lisakorruse ehitamiseks sai ühistu laenu ühelt erafirmalt, oma vahenditest ei oleks piisanud.

Kristjan Jõevere