Hekotek loodi 1992. aastal ja on arenenud suurimaks saetööstusele seadmeid ning puidugraanulitehaseid valmistavaks ettevõtteks Balti regioonis.

Lisaks Baltikumi saetööstustele ja puidugraanulitehastele on selle ettevõtte seadmed igapäevases kasutuses ka mitmetes Soome, Rootsi, Venemaa, Valgevene, Poola, Saksamaa ja Prantsusmaa saeveskites. Kaugeimad maad, kuhu Hekotek seadmeid on tarninud, on Lõuna-Aafrika Vabariik, Argentiina ja Uruguai.

2015. aasta oli Hekotekile rekordiline, eksportkäive suurenes 63,8 protsendi võrra võrreldes eelmise aastaga. Suurem käive soosis ka tootlikkuse kasvu, lisandväärtus töötaja kohta tõusis enam kui 20 protsenti. Tootmise allhange ostetakse Eestist ning hinnanguliselt antakse tööd veel ca 200 inimesele väärtusahelas.

Žürii kommentaar:

"Hekotek on pikaaegse kogemusega ettevõte, mis on suutnud end tõestada usaldusväärse tootja ja partnerina nii Eestis kui paljudes välisriikides. Ekspordile orienteeritus on võimaldanud ettevõttel jõudsalt areneda ning AS Hekotek paistab silma suure lisandväärtusega töötaja kohta ja sellest tulenevalt ka riigi keskmisega võrreldes oluliselt kõrgema keskmise töötasuga."

EASi Ettevõtluse Auhind 2016 võitjad:

- Aasta uuendaja: Estonian Cell
- Aasta eksportöör: Hekotek
- Aasta piirkonna ettevõte: Eastman Specialties
- Aasta välisinvestor: Kohila Vineer
- Aasta disainirakendaja: Proekspert

Eesti Kaubandus-Tööstuskoja ja Eesti Tööandjate Keskliidu Konkurentsivõime Edetabeli 2016 võitjad:

- Konkurentsivõimelisim mikroettevõte: SPS Grupp
- Konkurentsivõimelisim väike- ja keskettevõte: AdCash
- Konkurentsivõimelisim suurettevõte: Tallink Grupp

Konkurentsivõimelisimad ettevõtted tegevusvaldkonniti:

- Stora Enso Eesti, tööstus- ja energeetika
- A. Le Coq, toiduainetööstus
- Swedbank, finantsvahendus
- Baltic Agro, hulgikaubandus
- Telia Eesti, side-, kommunikatsioon ja IT
- Tallink Grupp, turism
- Tallinna Kaubamaja Grupp, jaekaubandus
- E.L.L Kinnisvara, kinnisvara
- Sillamäe Sadam, transport ja logistika
- Merko Ehitus, ehitus
- Olympic Entertainment Group, teenindus

2016. aasta Noor Ettevõtja on Markus Villig

Villing on juba praegu suurele osale eestlastest tuttava firma Taxify asutaja ja tegevjuht. Oma kolme tegutsemisaasta jooksul on Markus kasvatanud Taxify väikesest Eesti start-upist rohkem kui 10 riigis tegutsevaks edukaks firmaks. Näiteks on Taxify esimene Euroopa transpordiäpp, mis laieneb edukalt Aafrikas.

Ettevõtjaks tahtis Markus saada juba 12 aastaselt ja juba vastse keskkooli lõpetajana pani ta aluse praegusele ettevõttele. Markus on väga huvitatud Eesti ettevõtluse edendamisest. Näiteks osaleb ta igal võimalusel koolinoortele või ka kogenud ettevõtjatele tehtavatel koolitustel, innustades inimesi oma kogemustega.

Viimase 12 kuu jooksul on Taxify kordades kasvanud ja 2016. aasta käibest tuleb üle 50 protsendi väljaspoolt Eestit. Järgmisel kahe aastal on loodab ettevõte kasvatada eksporti juba 90 protsendini.

Ettevõtluse auhinna konkurssi kaasrahastatakse Euroopa Sotsiaalfondist. Aasta ettevõtte žüriisse kuulusid ettevõtlusminister Liisa Oviir, majandus- ja taristuminister Kristen Michal, Aasta Ettevõte 2015 võitja Kodumaja Grupp juhatuse esimees Lembit Lump, Eesti Panga president Ardo Hansson, Tallinna Tehnikaülikooli rektor Jaak Aaviksoo ning ettevõtjad Oliver Väärtnõu ja Ruth Oltjer.