Juulis langes 73 toidukauba hinnast koosnev indeks 1%, 164,6 punktile. See on madalam tase alates 2009. aasta septembrist, teatas ÜRO Toidu- ja põllumajandusorganisatsioon FAO.

Piimatoodete hinnad langesid 7,2%. Need on kuue aasta madalamal tasemel. 1. aprillist lõpetas Euroopa Liit piimatoomise piirangud, mis andis farmeritele võimaluse tõsta toodangut. EL piimatoodang on mullusest suurem. Pakkumine kasvas ka Uus-Meremaal ja USAs. Uus-Meremaal on mõned piimatootjad hindu alandanud, et tühjendada ladusid. Samal ajal vähendas Hiina importi. GlobalDairyTrade andmetel on piimapulbri hind vähemalt seitsme aasta madalamal tasemel.

FAO andmetel aitas piimatoodete ja taimeõlide hinnalangus seljatada suhkru ja teravilja hinnatõusu mõju.

„Kui ei oleks olnud teravilja hinnatõusu, oleks toiduainete hinnakukkumine olenenud palju järsum,“ ütles FAO vanemanalüütik Abdolreza Abbassian. „Tõenäoliselt langevad hinnad ka järgmisel kuul, toorainete tõusuruumi järgmiseks kuuks napib.“

Üleilmne toidukaupade indeks, kuhu kuuluvad ka teraviljade, liha, piimatoodete, taimeõli ja suhkru hinnad, on aastases arvestuses kukkunud 19%.

„See on väga pikk langus ning ka languse ulatus on üllatav,“ ütles Abbassian. "See meenutab juba 1970ndate naftakriisi aegset toiduhindade langust."

Suhkru hind tõusis läinud kuul 2,5%. See on tõus kuue aasta madalamalt tasemelt, kuna Brasiilias on saagi koristamise olud ideaalist kehvemad. Teravilja hind tõusis 2,1% ja liha hind 0,3%. Taimeõli hind kukkus 5,5% madalamale tasemele alates 2009. aasta juulist.