Uute 20-euroste sujuvaks kasutuselevõtuks on oluline, et ettevõtjad tunneksid uut rahatähte ja uuendaksid aegsasti rahakäitlusseadmeid, teatas Eesti Pank.

Uute turvaelementidega 20-eurone jõuab ringlusse alates 25. novembrist.

Kaupmeestele ja ettevõtjatele, kes puutuvad oma igapäevatöös rahaga tihedalt kokku, toimuvad koolitused Tallinnas (27. ja 28. oktoobril), Tartus (4. novembril), Pärnus (9. novembril) ja Narvas (12. novembril, eesti ja vene keeles).

Koolitustel räägib Eesti Panga sularahaekspert Meelis Metus uue 20eurose kujundusest ja selle peamistest turvaelementidest. Uuel 20eurosel on uute 5- ja 10-eurostega sarnaseid turvaelemente, kuid on ka täiesti uus turvaelement – läbipaistev portreega aken. Koolitustel on kõigil osalejatel võimalik uut 20eurost oma silmaga näha.

Lisaks antakse koolitustel ülevaade, kuidas tuvastada õiget raha, ära tunda võltsingut ja millised on enim levinud võltsingud.

Koolitused on tasuta ja neil jagatakse kaasa trükiseid. Põhjalikud elektroonilised materjalid uue pangatähega tutvumiseks on veebilehel www.uuseuro.eu.

Koolituste täpsem teave koos registreerimisinfoga on Eesti Panga veebilehel. Koolitused toimuvad koostöös Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse maakondlike esindustega.

Käibele tulevate uute rahatähtedega maksmine läheb sujuvalt, kui kaupmehed uuendavad rahakäitlusseadmeid ja autentimisvahendeid. Selleks tuleb ühendust võtta seadmete tarnijatega. Kõik kaupmehed peavad käibivat raha vastu võtma. Kui rahatuvastusseade on rikkis või uuendamata, saab kõikide rahatähtede ehtsust tuvastada vaadates, kompides ja rahatähte kallutades.

Uue 20-eurose turvaelemendid

Detailsemalt saad end uue kupüüriga end kurssi viia siin.

Euroopa Keskpank saatis oktoobri algul sularahakäitlejatele uut 20-eurost tutvustava trükise. Trükise said ligikaudu 8000 ettevõtjat üle Eesti ja 2,8 miljonit ettevõtjat kogu euroalal. Trükiseid on võimalik lisaks tellida Eesti Pangast (info@eestipank.ee, 6680 719).

Euroopa Keskpanga veebilehel on avaldatud seadmete nimekiri, mis suudavad tuvastada uue seeria rahatähti, ja seda nimekirja on täiendatud 20-eurost tuvastavate seadmete loeteluga.