“Kui võtta kõige mustem stsenaarium, siis tõusevad väetiste koostisainete ammooniumnitraadi ja kaaliumkloriidi hinnad päris palju,” sõnas majandusministeeriumi väliskaubanduse talituse juhataja Maria Koidu. “Sellega satuvad hätta põllumehed ja põllumajandussaaduste hinnad tõusevad.”

Kui palju põllumajandustoodete hinnad tõusta võiksid, ei osanud Koidu veel öelda, see on alles analüüsimisel.

“See kallim on kõik suhteline mõiste,” arvas samas OÜ Estonia juhatuse esimees Peeter Kibe, kelle sõnul mõjutab tollimaksude tulek odavamatele väetistele põllumehi pigem pikemas perspektiivis, kuna eelolevaks suveks on väetiste osas juba lepingud tehtud ja kaup laos. “Eks kõik läheb kallimaks ja kui väetisi karta, siis peaks ju kartma ka seda, et kütus läheb kallimaks,” lisas ta.

Praegu on ammooniumnitraadi ja kaaliumkloriidi sisaldusega väetiste impordile kehtestatud üleminekuperiood, mis 20. mail läbi saab. Kuni selle kuupäevani võivad Eesti väetisekaupmehed tollivabalt importida poole varasematest traditsioonilistest kaubavoogudest. Koguselt, mis jääb üle selle, tuleb tasuda tollimakse, kuna EL leiab, et Venemaa, Valgevene ja Ukraina tootjad müüvad ammooniumnitraadi sisaldusega väetisi omahinnast odavamalt.