“Muidugi ilmus sõjaväekutse postkasti just siis, kui seda kõige vähem ootasin,” tunnistas tallinlasest noormees, kes ei soovinud oma nime ajalehes näha. Pärast pikka ootamist ja bürokraatiast läbinärimist oli ta saanud hea töökoha piiri taga, korraliku ülimalt rahuldava palgaga aastase töölepingu. “Mitte mingil tingimusel ei ütle ma sellest ära,” sõnas noormees.  

Saatusekaaslasest Rapla maakonna elanik, kes samuti sai hiljuti kutse ajateenistusse, pidas arstliku komisjoni ette ilmudes piltlikult öeldes hinge kinni: kas veab ja tohter tunnistab kõlbmatuks või ei vea ning tuleb minna? Esimesel juhul saab alles jätta vaevaga leitud üürikorteri ja jätkata hea teenistusega töökohal,  teisel juhul see mingiks ajaks katkeb. Esialgu vedas – skolioos andis pool aastat pikendust.

Kergendust tundis ka tööandja, kel oleks sõjaväkke läinud kolm töötajat, kuid kellest kaks “praagiti välja”. “Üks läks dekreeti, nüüd pidid kolm sõjaväkke minema. Kust ma neile kõigile asendajad võtan? Panen uksed kinni või?” käratas anonüümsust palunud väikefirma juhataja. 

Seadused täitmiseks kõigile

“Seadused on täitmiseks, kui on vaja, tuleb minna,” nentis enamjaolt meessoost töötajatega Balti laevaremonditehase (BLRT) personalidirektor Heinart Puhkim. “Arvestame juba noori mehi palgale võttes, et ees on väeteenistusse minek. Asenduse osas oleme seni lahenduse leidnud, see pole kuigi pikk aeg.” Puhkim tunnistas, et ettevõte on kahel korral palunud ajateenistusse kutsutud töötajale aastast pikendust. Ühel juhul ka saadi. “Tegemist oli äsja värvatud ja ettevõtte jaoks väga oluliste noorte spetsialistidega. Tahtsime, et nad enne minekut jõuaksid ametisse sisse elada,” rääkis personalidirektor.

“Töökoht pole kindlasti see põhjus, mis vabastab ajateenistusest või annab pikendust,” ütles kaitseressursside ameti peadirektori asetäitja Peep Tambets. “Kutsealuste ja tööandjate teadlikkusega ses küsimuses võib üldiselt rahul olla. Enamasti töötavate noormeestega probleeme ei teki,” kommenteeris ta teemat.

Ajateenistusest ei pääse tööd ja vajaliku sissetuleku valusat kaotust ettekäändeks tuues ka siis, kui kutsutul on kukil õppe-, eluaseme- või väikelaen. Nimelt peatub selleks ajaks õppelaenu tagasimaksmise kohustus ja intressi tasub laenusummalt niikaua riik. Hansapanga pressiesindaja Kristi Künnapase sõnul saavad ajateenistusse minejad ka eluaseme- ja väikelaenu põhiosa maksete tasumise puhkust, teatud juhul isegi intressimaksete puhkust. “Võimaluse korral saame ka väiksemad laenutooted (väikelaen, krediitkaart, arvelduskrediit) refinantseerida üheks laenuks ja maksepuhkust anda,” ütles Künnapas.

Kas ajateenijad saavad palka?

•• Alates 1. jaanuarist 2007 makstakse ajateenijale kuni ametikohale määramiseni toetust 1500 krooni kuus.

••  Alates sõduri, vanemsõduri, jaoülema, rühmavanema või rühmaülema ametikohale määramisest ja olenevalt ajateenistuse kestusest suureneb toetus ligi 3000 kroonini.

•• Alates üheksandast ajateenistuses viibimise kuust makstakse ajateenijale kõrgendatud toetust: sõduri ametikohal 3000 krooni, vanemsõduri ametikohal 3200 krooni, jaoülema ametikohal 3500 krooni ning rühmavanema ja rühmaülema ametikohal 4000 krooni kuus.

•• Ajateenistuse pikkus on 8-11 kuud. Vaata www.kra.ee

Ajateenistus ja TLS

•• Kehtiva töölepingu seaduse ja avaliku teenistuse seaduse järgi peatub töö- või teenistussuhe ajaks, mil töötaja on ajateenistuskohustuse täitmisel, teenib asendusteenistuses või võtab osa õppekogunemisest. Neil juhtudel ei ole töölepingu lõpetamine tööandja algatusel lubatud.

Allikas: www.kra.ee