Maksu- ja tolliameti teenindusosakonna juhtivspetsialist Hannes Udde rõhutas, et tuludeklaratsioon tuleb esitada kõikidel füüsilisest isikust ettevõtjatel. "Siin on hea meeles pidada, et tuludeklaratsiooni põhivorm A ja vorm E tuleb esitada kõikidel juhtudel ja ei ole oluline, kas ja kui palju ettevõtlusest tulu saadi. Juhul, kui ettevõtlustulu ei saadud, tuleks esitada vorm E nullidega. Deklaratsiooni peab esitama ka siis, kui ettevõtlus 2014. aastal katkestati või lõpetati," ütlest Udde.

„Ettevõtlustulu deklaratsiooni vorm E tuleb esitada ka neil inimestel, kes ei ole ennast füüsilisest isikust ettevõtjana registreeritud, kuid on saanud maksustamisperioodil ettevõtlustulu,“ lisas Udde.

9. märtsi seisuga oli oma eelmise aasta tulu deklareerinud vaid 9645 FIE-t. Udde nentis siis, et ongi tavaline, et suurem osa FIE-sid esitavad oma tuludeklaratsiooni märtsi lõpus, peamiselt märtsi viimasel nädal.

Eelmisel aastal oli 2013. aasta tuludeklaratsiooni esitamise kohustus 35 057 FIE-l. Udde ütles, et esitamata jäi 2013. aasta eest 1157 deklaratsiooni. Nende hulgas oli 407 surnud isiku deklaratsioonid, mille puhul oodatakse pärandi avanemist, et pärijad täidaksid selle kohustuse ja võtaksid FIE äriregistrist maha.

Järelkontrollis oli eelmisel aastal kokku 2378 FIE-t.

„Neist 1761 olid need, kes küll oma 2013. aasta deklaratsiooni esitasid, kuid analüüsi käigus tuli välja, et neil on ka tulusid, mida kindlasti peab veel deklareerima,“ selgitas Udde.

Suuremad probleemid FIE-de tuludeklaratsioonides on PRIA toetuste, metsatulu ja välistulude deklareerimata jätmine.

Tänase päeva seisuga on oma möödunud aasta tulud deklareerinud kokku 608 416 maksumaksjat. Deklaratsiooni juba esitanutele tagastatakse tulumaksu 89,6 miljonit eurot ja juurde tuleb maksta 16,2 miljonit eurot. Tagastatud on tulumaksu 76,9 miljonit eurot.

Neil isikutel, kes pole veel oma tulumaksu tagastust saanud ja samas on juba esitanud lisadokumendid, palume varuda kannatust, kuna dokumentide läbi vaatamine võtab aega.

"Üheks põhjuseks on see, et eelmisel aastal võeti ka rohkem uusi eluaseme laene, hetke seisuga on deklareeritud 2400 eluasemelaenu rohkem kui aasta tagasi, " lisas Udde.