"IRL on pikisilmi oodanud seaduseelnõud, millega tõhusalt vähendatakse alkoholi kättesaadavust ja seeläbi ka alkoholi tarbimist ning viiakse ellu koalitsioonileppega kokkulepitud rangem alkoholipoliitika," kommenteeris Vaher Ärilehele.

Vaher lisas, et hulk tegevusi on kirjas ja lepitud kokku ka alkoholipoliitika nn rohelises raamatus ning valitsuse tegevuskava järgi oleks pidanud tervishoiuminister selle esitama valitsusse juba septembris.

"Kooskõlastusele läinud eelnõud ma veel näinud ei ole, aga muidugi on tervitatav, et mitmeid mõistlikke samme sisaldav eelnõu on nüüd hakanud liikuma," lisas ta.

Vaher tõi välja Euroopa Komisjoni tellitud raporti, mille kohaselt on alkoholiga seotud kahjud ligi 10 korda suuremad kui laekunud alkoholiaktsiis.

"Eestis on alkoholi tarbimine jätkuvalt väga suur, mille tagajärjed maksavad kinni kõik maksumaksjad. WHO hinnangul ületab alkoholi tarbimine Eestis ligi kaks korda selle piiri, millest alates põhjustab see tõsist kahju rahva tervisele," märkis Vaher.

Vaheri sõnul on lisaks alkoholiaktsiiside tõstmisele igati mõistlik muuta rangemaks alkoholile kehtestatud regulatsiooni ja nii ka vähendada alkoholisõltuvuse levikut.

Sammud, mille täitmist Vaher oluliseks peab:

- niinimetatud elustiilireklaamide keelustamine, kus püütakse näidata alkoholi positiivset mõju elustiilile, hoiakutele, meeleolule jne;

- jaekaubanduses alkoholi müügi märgatavat piiramist, s.h. et üldise reeglina saab alkoholi müüa vaid selgelt eraldatud müügialal;

- alaealistele alkoholimüügi osas järelevalve tõhustamist – sealhulgas lapsevanemate nõusolekul niinimetatud testostude seadustamine. Samuti karistuste rangemaks muutmist alaealistele alkoholi kättesaadavaks tegemist eest;

- alkoholi välireklaami keelamist;

- toimivaid meetmeid jaemüügikohtade vähendamiseks.