Pärast aktsiisimäärade järsku tõusu teevad paljud eestlased sisseoste Lätis, sest seal on hinnad palju soodsamad. Näiteks Eesti alkoholitootjad prognoosivad, et tänavu jääb riigieelarvesse alkoholiaktsiisina laekumata koguni üle 100 miljoni euro.

Rahandusministeeriumi hinnangul olukord nii hull ei ole: aktsiisitõus on toonud riigile raha juurde, küll mitte oodatud mahus.

"Täpselt kui mitu miljonit oleme naabritele kinkinud, ei olegi tähtis. Kui maksud ei laeku planeeritud määral, ei saa teha vajalikke investeeringuid - muuhulgas näiteks Eesti inimeste tervisesse. Vähiravifond ei saa seda niisama pealt vaadata. Käärime käised ja toome osa rahast Lätist tagasi.

Seda on Eesti inimestel vaja!" ütleb vähiravifondi Kingitud elu juhataja Toivo Tänavsuu. Aktsioonil "Toome osa rahast Lätist tagasi!" on mitu tahku.

Esiteks koguvad vähiravifondi vabatahtlikud juulis müügi tippajal ehk reedeti ja laupäeviti annetusi SuperAlko kauplustes Ainažis ja Valkas. Esimene kogumispäev on juba homme, 30. juunil.

Teiseks aitavad fondi vabatahtlikud samal ajal kaasa rahvatervise edendamisele, sest korjavad alkoholipoodide ustel kokku osa rahast, mis muidu läheks kesvamärjukese alla. Viimaste uuringute järgi on Eestis alkoholitarbimine veidi tõusnud, fond aitab seda trendi murda.

Kolmandaks kutsub fond kõiki Lätti ostlema sõitvaid Eesti inimesi annetama osa oma rahalisest võidust vähihaigete toetuseks. Heaks eeskujuks on siin 24. veebruari protestiaktsiooni "Maksud Lätti!" korraldajad, kes toetasid vähihaigeid 800 euroga. Annetuse märksõnaks palume kirjutada "Läti".

Neljandaks kutsub fond kõiki superministeeriumi ametnikke, riigikogulasi ning valitsusliikmeid üles suvisel kergemal tööperioodil panustama aktsiooni oma aega ja energiat, aidates vabatahtlikena Lätis annetusi koguda. Täna saadab fond vastava üleskutse superministeeriumisse ning Toompeale.

Viiendaks toetab vähiravifondi Läti-aktsiooni ka piiriäärsete alkoholikaupluste omanikfirma, panustades vähihaigete toetuseks osa oma Läti äri kasumist.

Vähiravifond Kingitud elu on tänavu poole aastaga rahastanud ligi 150 inimese ravi ning kogunud annetustena üle 1,2 miljoni euro. Lätis ostlejate annetused on oodatud:

SA Hille Tänavsuu Vähiravifond Kingitud elu:

Swedbank: EE212200221059073061
SEB pank: EE211010220228917224
LHV pank: EE137700771001442514
Luminor pank: EE591700017003638161

Märksõna: Läti