Eesti Tööandjate Keskliidu tegevjuht Toomas Tamsar arvas, et ühest küljest ettevõtjaid kuulatakse. "Samas kuulatakse vaid tehnilistel teemadel, aga valdkondades, kus ootame märksa julgemaid otsuseid riigi poolt, jääb kuulamisest puudu. Eriti kui see puudutab töötajate puudust," sõnas ta.

Kersti Kracht

Eesti Väike- ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsiooni (EVEA) president Kersti Kracht ütles, et koalitsioonilepe ja eelarve on olulised asjad, aga nende taga on inimesed. "Me oleme praegu pööranud raha ja numbrite poolt, aga võiks hakata mingeid asju ringi vaatama."

Temaga nõustus Nordic Hotelsi juhatuse esimees Feliks Mägus. "Poliitikud on vaadanud algul ainult exceli tabelit ja jätnud kaudsed mõjud hindamata," ütles ta vihjates hotellide käibemaksumäära tõstmisele.

"Isegi, kui mingil hetkel ametnikkond jõuaks järeldusele, et käibemaksumäära tõstmise otsus ei ole mõistlik, siis mu tuttav juhtiva erakonna liige ütles, et poliitikud on nii uhked, et nad ei tunnista, kui on teinud vea."

Chemi-Pharmi juhi ja omaniku Ruth Oltjeri sõnul on ettevõtja see inimene, kes on harjunud riske võtta. "Ütleme alati välja oma arvamuse ja oleme järjepidevad, käies korduvalt riigikogus näiteks riigihangete seadusega." Tema arvates tuleb luua soodsam majanduskeskkond ja näitama end riigina, kus on hea töötada. "Kui me tahame 10 aasta pärast saavutada sellist situatsiooni nagu praegu, siis me peame tooma Eestisse ligi 4000 töötajat."

Feliks Mägus

Töötajate puudusest rääkis ka Kersti Kracht, toonitades, et äriühingutes töötab täna 400 000 inimest ehk juba praegu peame me lisaks endale üleval veel kahte inimest. Järgmisel aastal plaanitakse avalikust sektorist koondada 1500 inimest, mis on 1%." Tema sõnul puudub meil kriitiline mass, et vananevat ühiskonda ülal pidada. "Haigekassas on puudu 33 miljonit eurot ja kindlasti hakatakse ühel hetkel pöörduma rahastusega ettevõtjate poole."

Toomas Tamsar.

Toomas Tamsare sõnul kuulatakse ettevõtjaid küll, kuid tegutsemisvõimekus jääb meil väga palju jalgu. Näiteks tõi ta ettevõtjate vajadusi ja probleeme puudutava dokumendi, mis esitati valitsusele koos pakutud lahendustega. "See dokument on sahtlis istunud pool aastat. Plaan on olemas, aga keegi ei tee midagi."

"Valitsus on näiteks küll algatanud ettevõtluses nullbüokraatia idee, aga ikka tuleb vähemalt kord kuus ministeeriumitelt kommentaare ja ettepanekuid," rääkis Tamsar.

Publiku küsimusele bürokraatia vähenemise ja superministeeriumi loomise kohta vastas Kersti Kracht: "Meil võiks lisaks superministeeriumile olla ka superminister. Ise soovitan Jürgen Ligit, kes on niigi juba neljas ministeeriumis olnud."