Mitte ükski neist ei ole hea lahendus, kuid paraku on paljud väikeettevõtted just sellise dilemma ees — kas riskida töötajate ja tarnijatega loodud suhete rikkumisega või loobuda suurest kliendist. Kolmas võimalus, välisvahendite kaasamine, on paljudele väikestele ja keskmistele ettevõtetele krediidiasutuste tagatisnõuete tõttu kättesaamatu.

Toodad, müüd ja siis ootad maksete laekumist…

Samasuguse probleemi ees oli ka Metsanotsu- Eesti ettevõte, mis tegeleb kaminapuude tootmise ja hulgimüügiga suurtele jaekettidele. Kuna jaeketid nõuavad tarnijalt pikka makseperioodi, siis laekub raha müüdud kauba eest mitukümmend päeva hiljem. Kaminapuude toodangu tarbimises on oluline ka hooajaline faktor ning see paneb ettevõtte rahavood külmemal ajal surve alla.

… või müüd arved investoritele ja saad raha kohe kätte

Protsessi kiirendamiseks pakub ühisrahastusportaal Investly arvete müügi teenust, Metsanotsu otsustas seda proovida.
Arvete müügi tulemusel:
  • Kasvas käive,
  • paranes laovarude käibekiirus,
  • tarnijad tegid Metsanotsule varajase tasumise allahindlust, mistõttu paranes ettevõtte kasumlikkus,
  • igapäevaste kulude õigeaegne tasumine on lihtsam, kadus sundvajadus valida, kellele õigel ajal maksta ja kellele hiljem.
Ettevõte müüs esimese arve Investly investoritele käesoleva aasta alguses. Metsanotsu on klassikaline näide ettevõttest, kellele sobib arvete müük ehk arvete diskonteerimine. Diskonteerimise käigus müüakse arve väikese allahindlusega investoritele. Nii saab ettevõtte arve eest raha kätte enne maksetähtaega. Maksetähtaja saabumisel tasub klient, kellele arve väljastati, makse Investly kliendikontole. Allahindlus katab investorite tootluse ja Investly teenustasu, selle suurus on tavaliselt 1,5-2,5% arve väärtusest 30 päeva kohta. Kusjuures investoriks võib hakata igaüks.

Kogemusi jagab Metsanotsu OÜ juht Margus Sepp

Müügiarvete faktooringust saadud vahendid suunasime osaliselt allhankijatele, neilt ostsime kaminapuid edasimüügiks. Arvete eest raha „kohe kättesaamine“ aitab ja see on meile väga oluline. Piltlikult öeldes on meil konkurentide ees 20% edumaad — needsamad 45-90 päeva, mille jooksul saame käibekapitali suunata laovarude taastamisele.

Investly teenusega oleme väga rahul. On jäänud mulje, et vahet pole, kas firma käive on 100 või 100 000 eurot kuus, sest Investly suhtub oma klientidesse võrdsel printsiibil ja mis kõige tähtsam — äärmiselt ausalt ja sõbralikult.

Täispikkuses intervjuud saad lugeda SIIT.

Arvete müügi kohta saad rohkem infot Investly korduma kippuvate küsimuste sektsioonist, kuhu on koondatud ettevõtjatel tekkinud küsimused ja antud vastused.

Jaga
Kommentaarid