“Ta on noor inimene, palju üle elanud, miks mitte tema palka tõsta,” ei näe Valgas elav firma juhataja Tõnu Torb, kelle sugulasest õnnelik palgasaaja sai, probleemi.

Artes Triviumi netokäive oli 2000. aastal ainult 931 197 krooni, seega oli 2001. aastal ühe töötaja palk üle poole kogu ettevõtte eelmise aasta käibest. Ainus asi, mis Tallinnas Kentmanni tänava ülihästi taastatud eestiaegses kivimajas firmale viitab, on uksekellanupu juures paiknev nimesildike.

“Aga kui inimene teeb tööd ja on ette valmistanud... kaksikud tulid, ja ta mõtles ammu selle peale,” ei pea ainus Artes Triviumi juhatuse liige, Valgas elav Tõnu Torb palgatõusu imelikuks. “Ta poleks neist kumbagi saanud, tal on viis last ja need kaksikud on teistmoodi tehtud, sellele on läinud tohutud kulutused,” seletab Torb. “Ma ei taha rääkida... Mees oli tal peaajukasvaja tõttu suremas, aga sai tänu tohututele kulutustele terveks,” on firmaomanik rõõmus.

Torb ei arva, et nimetatud palgatõusus kummaline oleks. “Pole seal mida kummalist, arvestades inimeste võimeid,” kummutab Torb valskuskahtlusi ja lisab, et kõik maksud on ju makstud. Ta ei ütle, mis võimekat tööd tema sugulane tegi.

SL Õhtulehele teadaolevalt oli nooriku palk 2001. aasta algul 10 000 krooni, mis aga sama aasta lõpul oli kasvanud ligi 100 000 kroonile.

Sünnitustoetust arvestatakse rasedusele eelnenud kuue kuu palga põhjal ja haigekassa maksab summa välja. “Kõik riigimaksud on korralikult makstud, pidime arvestusliku toetuse välja maksma,” sõnab haigekassa pressiesindaja Aet Truu. Selliseid juhtumeid on ennegi ette tulnud. “Kord aastas vähemalt, aga see oli küll üks suuremaid!”

Truu ei soovinud kommenteerida, kas tegu võib olla omalaadse maksupettusega, kus toetuse saaja maksab ettevõtte tasutud sotsiaalmaksu suurhüvitisest firmale tagasi. “Kohtusse me igatahes asja ei anna,” lisab Truu.