Hansapank lubab tarbimislaenu anda alles sügisest

Lisaks juba praegu tarbimislaenu väljastavale Optiva Pangale kavatseb sügisel tarbimislaenu andma hakata ka Hansapank, Ühispank tänavu veel tarbimist finantseerima ei hakka.

Hansapanga jaepanganduse müügiosakonna juhataja Aivar Jõgi sõnul pole koondamised ja restruktureerimised Eesti ettevõtetes praegu veel lõppenud.

Tööpuudus teeb panga ettevaatlikuks

Kuni selguse saamiseni, kellele töökoht alles jääb ja kellele mitte, pole pankadel mõtet tarbimislaenu väljastama hakata. "Olukord tööjõuturul võiks rahuneda sügise poole – kõige varem septembriks, seega on ka tarbimislaene oodata sügisel," lisas Jõgi. Tema sõnul ei ole pangal tarbimislaenude taasväljastamise alustamisega kiiret, sest osa tarbimislaenude nõudlusest katab ära ka eluasemelaen, mida Hansapank annab lisaks eluaseme ostmisele ka sisustuse ja kestvuskaupade ostmisele.

Ühispanga laenuosakonna asejuhataja Ahti Asmanni sõnul pole Ühispangas tarbimislaenude väljastamine arutluse all olnud ja enne järgmist aastat tarbimislaenu tõenäoliselt oodata pole. Juhul, kui teised pangad seda siiski tegema hakkavad, on Asmanni hinnangul oodata seda, et laenu tingimused on endistest oluliselt karmimad. "Lihtsalt käenduse vastu enam laene andma ei hakata, vaid ainult kinnisvara või muu reaalse vara vastu," ütles Asmann. "Laiaks letitooteks tarbimislaen enam ei muutu," lisas ta.

Hansapank loodab eluasemelaenule

Jõgi sõnul on Hansapank huvitatud eluasemelaenu väljastamisest, mistõttu pank pikendas eile eluasemelaenu maksimumpikkust seniselt 15 aastalt 20 aastani. Seda juhul, kui klient võtab laenu üle poole miljoni krooni. Samuti on Jõgi sõnul paari nädala pärast kavas üle vaadata eluasemelaenude intressimäärad. "Edaspidi hakkame intressimäära langetama mitte protsentide, vaid juba protsendikümnendike kaupa," lisas ta.