Neli aasta tagasi nullist alustanud OÜ Luke Farmimeierei kavatseb tänavu eestlaste toidulauale tuua 16 tonni hallitusjuustu. See on kaks korda rohkem, kui tootis Nõo vallas Luke külas asuv pere-ettevõte eelmisel aastal. Augustis peaks juustutehase omaniku Aigar Breti sõnul müüki jõudma lisaks tavapärasele sini- ja valgehallitusjuustule ka maitsestatud hallitusjuustud.

Toodangu mahu kasv ja turu laienemine lisaks Rimile, Selverile, Maksimarketile ja Stockmannile ka teistesse kaubanduskettidesse ning väiksematesse kauplustesse eeldab hallitusjuustule uut pakendit koos korraliku etiketiga. Breti selgitust mööda hakkab juustutehas kauplustesse saatma fikseeritud kaaluga ja väikese sõela abil pätsikujulist hallitusjuustu. “Senisest suuremat rõhku tahame panna lisaks pakendi kujundusele ka oma toodangu degusteerimisele,” selgitas Brett.

Maitseaineid võib panna nii juustu sisse kui ka selle välispinnale, juustu maitsestamiseks kasutatavate ainete valik on väga suur. Millise maitsega hallitusjuustud saavad ostjate eelistuse, selgub mõistagi aja jooksul. Väikeettevõtte eelis – paindlikkus tootmisel – võimaldab esialgu proovida väikeste kogustega ning jääda lõpuks enim müügiedu saanud toodete juurde.

Küüslaugu, ürtide ja tsˇillipipraga maitsestatud sinihallitusjuustu või siis köömnete ja küüslaugu abil pikantse maitse omandanud valgehallitusjuustu on tuhanded inimesed juba mekkida saanud kevadest saati kõikvõimalikel suurüritustel ja laatadel.

Ühes kuus valmib Lukel tonn kuni poolteist hallitusjuustu. Aasta lõpuni kavatseb Brett valmistada kuus juba kolm tonni juustu – nõudlus on suurem kui toota jõutakse.

Nappus toorainest

Tonnist piimast annab toota ligi 120-150 kilo hallitusjuustu. Seni on juustutootmiseks vajalik piim tulnud Vello Bretti talu 30 lehmalt, kuid toodangu mahu kasvades tuleb piimast puudus.

Aigar Brett kinnitas, et tooraine taha juustuvalmistamine seisma ei jää, tal on kokkulepe läheduses asuva taluga, kust vajalik piim juurde osta.

Idee on toota ka sulatatud hallitusjuustu. Breti sõnul on sulajuustukatel valmis tööd alustama, esimesed proovid on ka tehtud. “Sulatatud juust on

hädaabiks, kui hallitusjuustu tegu untsu läheb, kuid seni on

katel tööta olnud – toormest on totaalne puudus,” selgitas Brett.

Ostjad huvituvad uutest toodetest

•• Esimesena hakkas OÜ Luke Farmimeierei toodetud sinihallitusjuustu müüma Rimi.

•• Rimi Eesti Food AS-i tootegrupi juhi Kaido Kurvitsa kinnitust mööda on Rimi avatud kõigile uutele toodetele, seda eriti veel juustude tootegrupis.

•• “Tunneme huvi just eestimaise tootja vastu, sest ostjad on meelsasti valmis ostma kodumaist toodangut. Luke Farmimeierei on ainus eestimaine tootja, kes hallitusjuustusid valmistab ja seetõttu oleme nende uute toodete müügiletulekust väga huvitatud.”

•• “Ka Rimi kliendid proovivad uusi tooteid hea meelega,” ütles Kurvits.