Elanike hinnangul peaks riik alkoholiturgu teadlikult mõjutama – nii arvas 84% vastanutest, kusjuures 51% pooldas rangeid ja 33% väheseid piiranguid, selgus Eesti Konjunktuuriinstituudi ülevaatest.

Liberaalset alkoholipoliitikat pidas vajalikuks ainult 4% elanikest ja 12% vastanutest puudus seisukoht. Viimastel aastatel on liberaalse alkoholipoliitika pooldajate osakaal jäänud 4% ja 6% vahele ega pole oluliselt muutunud.

Väheste piirangute pooldajate osakaal on langenud alates 2009. aastast oluliselt (- 12%-punkti) ja rangete piirangute pooldajate osakaal tõusnud (+10%-punkti). Möödunud aasta jooksul on märgatavalt suurenenud just range alkoholipoliitika pooldajate osakaal, 46%-lt 51%-ni.

Tarbimisega kaasnevate kahjude vähendamiseks on Eesti riigil alkoholipoliitika, mis sisaldab riiklikke strateegiaid ja meetmeid alkoholi kättesaadavuse, elanike tarbimisharjumuste ja nõudluse mõjutamiseks. Alkoholipoliitika peab kaasa aitama sellele, et ettevõtlusvabaduse taustal oleks kaitstud ka inimeste vaimne ja füüsiline tervis.