Magonis on Venemaa raudteejuht Vladimir Jakunini lähikondne, kuna abiellus 2012. aastal Jakunini sugulase Anastasiaga.

Magonis vahistati eelmisel nädalal, kui ta oli tagasiteel Eestist Lätti. Kahtlustatakse, et ta võis vedurihanke eest võtta pool miljonit eurot altkäemaksu Eesti rikkaimalt ettevõtjalt Oleg Ossinovskilt, kelle firma Skinest müüs Läti raudteele neli vedurit.

Läti riiklik raudteefirma sai eile Venemaalt ametliku teate, et Läti-suunalised kaubaveod vähenevad järsult. Teates märgitakse, et kahe riigi vaheline raudteeühendus on väga halvas seisus, mistõttu teeb Venemaa seal kahe järgmise kuu jooksul remonti. See vähendab läbilaskevõimet ja Läti kaudu veetavaid kauba­koguseid.

Zatlers ütles selle kommenteerimiseks, et nähtavasti on Jakunin mõjukas Läti oligarh, kes paneb lihtsalt äri kinni, kui ta seda soovib.

Magonise 50. sünnipäeva pidustused toimusid sel aastal uhkes Rundale lossis, kus osales ka Jakunin. Jakinin on samal ajal USA sanktsiooninimekirjas. Teda on soovitud panna ka Euroopa Liidu sanktsiooninimekirja, seda on toetanud näiteks Eesti, aga Läti on selle vastu võidelnud.

Advokaat: Magonise ja Ossinovski vahel oli tehing

Ossinovski advokaat Saulvedis Vārpiņš ütles täna, et Magonise ja Ossinovski kui eraisikute vahel oli sõlmitud tehing ühe firma kasuks, mis ei ole seotud Ossinovski firmalt vedurite ostuga Läti raudtee jaoks.

"Minu kui juristi hinnang on, et kolmanda isiku, ühe firma huvides toimus kahe eraisiku - Läti kodanik Magonise ja Eesti kodanik Ossinovski vahel tehing. See tehing ei olnud seotud veduritega ja see ei toimunud Skinesti huvides," ütles Vārpiņš. Ta ei nimetanud ei tehinguga seotud firma nime ega tehingu rahalist suurust.