Euroopa Keskpanga teatel üldiselt europangatähtede võltsingute arv seevastu vähenes enam kui veerandi võrra- mulluse 445 000 võltsingu asemel kõrvaldati tänavu esimese kuu kuuga ringlusest 331 000 võltsitud rahatähte.

Eestis avastati kõige rohkem 50- ja 500-euroseid võltsitud pangatähti, vastavalt 157 ja 75 võltsingut, teatas Eesti Pank.

Registreeritud võltsingute arvu kasvu põhjustasid peamiselt kaks juhtumit, millest ühel juhul tuvastati tavapärasest suurem kogus 50-euroseid võltsinguid ning teisel juhul 500-euroseid suveniirrahasid.

Euroalal tervikuna moodustavad ligikaudu 80% võltsingutest 20- ja 50-eurosed pangatähed, mida on umbes samas suurusjärgus pool aastat varasema ajaga võrreldes.

Võttes arvesse ringluses olevate europangatähtede hulka, on võltsingute arv väike nii Eestis kui ka euroalas.

Eesti Pank juhib tähelepanu, et ehtsat pangatähte on võimalik igal inimesel ära tunda, kui kasutada lihtsaid võtteid pangatähe turvaelementide tuvastamiseks.

Selleks tuleb rahatähte katsuda, vaadata ja kallutada ning kahtluse korral võrrelda mõne ehtsa pangatähega. Pangatähe turvaelemente ja nende tuvastamise viise on kirjeldatud uute pangatähtede veebilehel.

Võltsingukahtlusega pangatähe või mündiga tuleb pöörduda politseisse, kes määrab kahtlasele rahale ekspertiisi.