Veeprojekt sai alguse 2008. aastal ning läks kokku maksma ligi 12 miljonit eurot, millest 80 protsenti saadi sihtasutusese Keskkonnainvesteeringute Keskuse (KIK) vahendusel Euroopa Ühtekuuluvusfondist, teatas KIK.

Projekti alal Valgas ja selle lähikonnas elab üle 13 000 inimese, kellel on nüüd Euroopa nõuetele vastav veetaristu.

„Tänud töödele on tagatud ka nende elanike varustamine kvaliteetse joogiveega, kes seni kasutasid halva kvaliteediga salvkaeve. Samuti on vähenenud veelekked torustikust, mistõttu kasutatakse põhjavett säästlikumalt,“ ütles KIKI juhatuse liige Andrus Kimber.

KIK eraldas toetuse kahel korral - esmalt 2008. aastal ning teist korda 2013. aastal. „Tänu sellele said tehtud kõik algselt kavandatud tööd, mis ehitushindade vahepealse tõusu tõttu enam algsesse eelarvesse ei mahtunud,“ selgitas Kimber.

Projekti raames ehitati välja ka reoveekäitluse süsteemid Valga linna reoveekogumisalal ning piirkonna reoveed kogutakse ja käideldakse keskkonnale ohutult. Tänu sellele paraneb ka linna pinnaveekogude ja Pedeli jõe vee kvaliteet.

Lisaks torutöödele paigaldati eraldatud vahenditest kaheksa reoveepumplat ning veel on kavas soetada torustike hooldamiseks vajalikku tehnikat: kanalisatsiooni survepesuauto ja laadur-ekskavaator ning torustike hooldusauto. Projekt lõppebki nende seadmete soetamisega 2015. aasta märtsis.