Neste müüs 1,7 miljonit Finnairi aktsiat

Soome Neste osalus kohalikus lennukompaniis Finnair on sellel aastal vähenenud 7,03 protsendilt 4,94 protsendini.

Aasta alguses müüs Neste 1,7 miljonit aktsiat, kuid on riigi järel endiselt suurim Finnairi aktsionär. Märtsi lõpus kuulus riigile 60,69 protsenti Finnairi aktsiatest.

Kõige enam on oma osalust lennufirmas tõstnud pensionikindlustusfond Ilmarinen, mille osalus on kasvanud 1,23 protsendilt 1,72 protsendini. Ilmarinen on nüüd suuruselt kolmas aktsionär Finnairis.

G7 rõhutas tööstandardite tõstmise vajadust

Maailma seitsme juhtiva tööstusriigi (G7) tööhõiveministrid võtsid taas päevakorda maailma kaubandusajaloo plahvatusohtlikuma küsimuse, rõhutades vajadust parandada tööstandardeid kõikjal maailmas.

Kohtumise resolutsiooniprojektis rõhutatakse ühtsete standardite tähtsust, käsitledes muuhulgas laste tööjõu ning sunnitöö kasutamist, ametiühingute õigusi ja diskrimineerimist. G7 riigid on lahknevatel seisukohtadel resolutsiooni sõnastuse osas. Jaapan soovib olla ettevaatlikum kaubavahetuse ja tööstandardite seostamisel, öeldes, et see võib luua varjatud protektsionismi.

Ministrid kutsuvad resolutsiooniprojektis kaubandusministreid üles kiirendama kaubavahetuse liberaliseerimist läbi Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO). Tööstandardite ja kaubavahetuse seostamine on üks plahvatusohtlikumaid teemasid maailma kaubanduse ajaloos.

Tõsiseks võitluseks kujunes see teema üldise Tolli- ja Kaubanduskokkuleppe (GATT) Uruguay voorus, mis lõppes teatavasti Marrakeshi kokkuleppe allakirjutamisega 1994. aastal. Siis püüdsid USA ja Prantsusmaa lisada kokkuleppele klausli laste töö ja sunnitöö kasutamise keelustamise kohta. Arengumaad olid ideele ägedalt vastu, öeldes, et see annab lääneriikidele ettekäände kehtestada nende kaupade suhtes protektsionistlikud barjäärid.

Soome metsatöötlejad alandasid järsult hindu

Soome suured metsatöötlemiskompaniid alandasid aprilli alguses järsult puidu hinda. Hinnad langesid 10-20 protsenti, olenevalt kompaniist ja puidust.

UPM-Kymmene alandas hindu 10-15 protsenti. "Me oleme nüüd umbes samal tasemel kui aasta tagasi, mil jõustus eelmine leping," ütles Pekka Rajala UPM-Kymmenest.

Enso-Gutzeit alandas möödunud aasta lõpuga võrreldes hindu 10-20 protsenti. Soome põllumajandustootjate ning metsaomanike keskliit MTK süüdistas suuri metsatöötlemisettevõttei= d jõuvõtete kasutamises sundimaks metsaomanikke metsa müüma. Metsatööstus teatas, et vajab sellel aastal 10 protsenti vähem metsa kui eelmisel.

STT-Reuter-Baltic News Service