FATCA (inglise keeles Foreign Account Tax Compliance Act) on USA seadus, mis võeti vastu märtsis 2010. Selle eesmärk on koguda teavet USA maksukohustuslaste kohta terves maailmas ja takistada neil maksude tasumisest kõrvale hoidumast.

Kui finantsasutus nõutavat teavet USA-le ei edasta, peetakse alates 1. juulist 2014 kinni 30 protsenti kõikidelt sellele finantsasutusele USA-st laekuvatelt USA päritolu maksetelt.

FATCA rakendamise hõlbustamiseks soovib USA sõlmida teiste riikidega kahepoolsed kokkulepped, mille alusel hakkavad maksuhaldurid vahetama teavet maksukohustuslaste kontode kohta teise jurisdiktsiooni all olevates finantsasutustes. Kokkuleppe kohaselt vahetatakse vastastikku infot finantskontode kohta, seal hulgas kontoomaniku andmete ning kontole kantud intresside ja dividendide kohta.

Kokkuleppele kirjutavad kava kohaselt alla maksu- ja tolliameti peadirektor Marek Helm ja USA suursaadik Eestis Jeffrey Levine. Kokkuleppe täitmise ja teabevahetuse eest hakkab Eestis vastutama eelkõige maksu- ja tolliamet, tuginedes 1998. aastal sõlmitud Eesti ja USA topeltmaksustamise vältimise lepingule.

Rahandusministeeriumi maksupoliitika osakonna peaspetsialist Marko Talur selgitas Ärilehele, et FATCA puudutab eelkõige USA maksuresidente ehk inimesi ja ettevõtteid, kellel võib olla tekkinud kohustus USA seaduste järgi makse maksta.

"Teabevahetus riikide vahel toimib konto-, mitte isikupõhiselt ehk otsitakse maksuhaldurite jaoks nö kadunud tulusid, mitte isikuid. Eesti finantsasutused peavad välja otsima kindlatele kriteeriumitele vastavad finantskontod (kontod, millega seotud andmed viitavad kontoomaniku seotusele USA-ga), edastama nende andmed Eesti maksuhaldurile ja maksuhaldur edastab need USA-le. Teabe põhjal saab USA maksuhaldur kontrollida, kas USA maksuresidendid võivad oma tulusid Eesti finantskontode abil varjata," rääkis Talur.

Kriteeriumitele vastavad finantskontod otsitakse välja ja teave edastatakse kord aastas. Leping näeb ette ka vastupidise teabevahetuse ehk USA-s hakkab toimuma sarnane protsess eesmärgiga edastada Eestile meie maksuresidentide kontode info.

"FATCA puhul on tegemist maksualase teabe uuelaadsele automaatsele vahetamisele ülemineku omamoodi pilootprojektiga. Tänaseks on nii Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsioon (OECD) kui ka EL võtnud FATCA aluseks oma standardite väljatöötamisel ehk FATCA lähenemisest saab ülemaailmne standard maksualasele teabevahetusele eesmärgiga vähendada maksudest kõrvalehoidmist," lisas ta.

USA hakkab FATCAt täielikult rakendama 1. juulil 2014. a. Enne seda on soovitav kokkulepe USAga alla kirjutada ja ratifitseerida. Kokkuleppe rakendamiseks on rahandusministeeriumil kavas välja töötada maksuvaldkonnas rahvusvahelist halduskoostööd reguleeriv seadus, millega sätestatakse täpsemad alused, kuidas finantsasutused hakkavad infot kontode kohta maksu- ja tolliametile esitama.

Kokkuleppe sõlmimist kavandavad kõik Euroopa Liidu liikmesriigid, sealhulgas Eesti finantssektorile olulised Läti, Leedu, Soome ja Rootsi. Kokkuleppe on juba sõlminud näiteks Prantsusmaa, Saksamaa, Ühendkuningriik ja Holland. Sarnast andmevahetust kavandatakse ka OECD ja Euroopa Liidu raames.