Majandusministeeriumis ette valmistatud ja ajakirjanduses suurt tähelepanu leidnud seaduseelnõu projekti kohaselt võib igaüks endale ehitada väikeehitise (kuni 60 ruutmeetrit), taluhoone, suvila, ühepereelamu ja aiamaja, nagu seda võis teha ka kehtiva seaduse alusel.

Ehitusettevõtjate jaoks muutub uue seadusega kohustuslikuks vastutuskindlustus, ütles seaduseelnõu tutvustades majandusministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Neeme Nõmme. Teise olulise muudatusena ettevõtjate jaoks kaovad senised tegevusload ja ettevõtjad peavad end registreerima riiklikus erinõuetega tegevusaladel tegutsevate ettevõtjate registris.

Registrisse kadmine on ettevõtjale tasuta, erinevalt kehtiva seadusandluse alusel tegevuslubade taotlemisest, mille pealt peab maksma riigilõivu.

Seaduseelnõu kohaselt ühendatakse hoone- ja ehitusregister ühtseks ehitisregistriks. Viimase eesmärgiks on koondada nii kasutusele võetud kui pooleli olevate ehitiste andmed ühte andmebaasi, kindlustades ehitiste ümberehituste, rekonstrueerimiste ja laienduste registreerimisega ehitisregistri andmete uuenemine.

Praegu reguleerib ehitusvaldkonda planeerimis- ja ehitusseadus. Majandusministeeriumis on valmimisjärgus ka uue planeerimisseaduse eelnõu.