Kuigi osaluse müümise on SAS otsesõnu sidunud Estonian Airi tehtavate isainvesteeringutega, on Eesti riik hetkel seisukohal, et ultimatiivses vormis kõneledes SAS Eesti riigi osalust igal juhul ei saa, sest see pole Eesti riigi huvides, vahendas ERRi uudisteportaal saadet "Aeg luubis".

Ametlikult läheb SASi poole Eesti riigilt teele muidugi tunduvalt leebemas vormis kiri, mis räägib pigem vajadusest ühise läbirääkimistelaua taha istuda, üks kõrge riigiametnik põhjendas, et riik on resoluutne, sest ühe riigiga nii ei suhelda, nagu seda tegi SAS Grupi president Mats Jansson möödunud reedel peaminister Andrus Ansipile saadetud kirjas.

Rootslastel on aga selge mure: Estonian Air vajab arenemiseks ja kütusehinna vahepealsest järsust tõusust tekkinud enam kui saja miljoni krooni suurusest kahjumist väljatulemiseks lisaraha ja ilma riigi osaluse müükipanekuta seda väidetavalt vajaminevat 300 miljonit krooni ei tule.

"Jah, see teeb meid murelikuks, kuid tunneme, et olukord on kontrolli all, kuid samuti me tunneme, et peame selle olukorra lahendama üsna kiiresti," rääkis SAS Grupi investorsuhete juht Sture Stolen, "võimatu on edasi minna olukorras, kus sisuliselt ei saa ettevõttes keegi otsuseid vastu võtta. Meie sõnum on see, et me kaalume lisaraha andmist, kui saame ettevõtte üle kontrolli."

Riigi esindajad on aga veendunud, et Eesti Õhu omanik võib olla ka riik, majandusminister Juhan Parts on kindel, et Eestis on ettevõtjaid, kes oleksid rahvusliku lennukompanii arendamisest ja omamisest. Kuulujutud räägivad, et Estonian Airi on pakutud Tallinki omanikele.