Lääne-Virumaa maavalitsuse, omavalitsuste ja eraisikute tormikahjude kogusumma oli kokku 10,25 miljonit krooni, nende likvideerimiseks eraldas riik aga ainult 215 700 krooni.

“Keegi ei küsinud meie käest, kui palju me kahjustuste likvideerimiseks raha taotleme, küsiti vaid kahjustuste kogusummat,” selgitas Lääne-Viru maavanem Marko Pomerants.

300 000 kroonile lisatoetusele säilib veel lootus, sest rahandusminister Siim Kallase kinnitusel ei sisalda valitsuse rahaeraldis neid summasid, mis kulusid päästeteenistustel ja kriisitoimkondadel. Nimetatud kulud hüvitatakse eraldi ja hiljem.

Et Lääne-Viru maavanem Marko Pomerants vabariigi valitsuse istungil ei osalenud, palus Virumaa Teataja kommentaari Jõgeva maavanemalt Margus Orolt. Jõgevamaa kannatas juulikuistes äikesetormides sama rängalt kui Lääne-Virumaa.

“Rahajagamise skeem oli valitsusesisene kokkulepe,” rääkis Oro. “Häda on selles, et reservfond on väike. Riigil pole lihtsalt raha.”

Riigiasutuste kahju hüvitatakse, põllumehed jäid ilma

Rahapuudusele viitas peaminister Mart Laar juba 16. juulil, kui juhuslikult Lääne-Virumaal olles sattus nägema esimese tormiiili purustusi Laekvere vallas Muugal. “Ma ei julge garanteerida, et valitsus kõik eraisikute kahjud hüvitab,” lausus ta siis. “Kõne alla võib tulla vaid osalise toetuse maksmine.”

Valitsus otsustas hüvitada riigiasutustele tehtud kahjud täies ulatuses, omavalitsustele 50 protsendi ulatuses ning eraisikutele katuste ja elektriliinide taastamise kulud kolmandiku ulatuses.

Nii näiteks saab haridusministeerium 293 000 krooni Viljandi ühendatud kutsekeskkooli, Valga kutseõppekeskuse ja Luua metsanduskooli hoonete remondiks ning murdunud puude koristamiseks. Kultuuriministeerium tahtis ja saab valitsuselt 176 646 krooni Narva Aleksandri kiriku kupliosa katuse taastamiseks.

Põllumajandusministeeriumile eraldas valitsus 195 400 krooni Jõgevamaa veterinaarkeskuse peahoone, Jõgevamaa sordiaretusjaama aretuskompleksi ja seemnevabriku katuste remondiks. Siseministeerium saab 527 311 krooni maakondade päästeteenistuste ehitiste taastamiseks ja piirivalveameti tormikahjustuste kulude katteks.

Avanduse valla 30 000-kroonise kulu tormikahjustuste likvideerimisel hüvitab valitsus poole ulatuses. Salla pargis tegi torm pahandust 96 000 krooni eest, seda kulu vabariigi valitsus ei hüvita.

Maavanem loodab lubatugi kätte saada

Avanduse vallas hävitas torm teravilja 5,3 miljoni krooni eest ja Laekvere vallas 2,3 miljoni eest. Kumbagi kahju valitsus põllumeestele ei hüvita. Hüvitust ei saa mitu eraettevõtjat, kel hävis hooneid, kaupa ning kalakasvandus.

Eraisikutele kuuluvate hoonete katuste remondi hüvitab valitsus kolmandiku ulatuses. Arvepidamine on täpne: nii näiteks on vabariigi valitsuse korralduses personaalselt ära toodud Saksi valla elanik Toivo Nagel, kes saab 700 krooni.

“Mina poleks sellist pudistamist tegema hakanud,” hindas Lääne-Viru maavanem Marko Pomerants.

“Maavalitsuse jaoks on praegu oluline, et ei tekiks tõrkeid päästetööde kulude hüvitamisel,” jätkas ta.

“Vastasel korral hakkab järgmiste sarnaste õnnetuste likvideerimine lihtsalt venima. Maakonna kriisikomisjon tellis loodusõnnetuse tagajärgede likvideerimiseks mitmelt poolt rasketehnikat, mille eest tuleb ju ometi maksta.”

HÜVITUSED: Eraisikutele makstakse hoonete katuste remondiks Laekvere vallas välja 130 000 krooni (tegelik kahju 406 597), Avanduse vallas 18 000 (55 700) ja Rakke vallas 12 000 (37 369).