"Kõik meie otsused lähtuvad selgetest eesmärkidest - kasvatada Eesti inimeste rahvaarvu, suurendada healolu ja majandusarengut ning hoida ja tugevdada Eesti julgeolekut. Hoiame maksukoormust samal tasemel ehk 34% SKT-st ja riigi võlakoormus väheneb," võttis peaminister Jüri Ratas strateegiadokumendi kokku.

"23 miljonit lisaeurot suunasime siseturvalisuse valdkonda - päästeametnike palgafond saab olema 20% suurem, politseinikel 10%. Õpetajate alampalgamäär tõuseb 1250 euroni ja keskmine õpetaja palk saab olema 1500 eurot."

Töö- ja terviseminister Jevgeni Ossinovski lisas, et sotsiaaldemokraadid on rahul kokkuleppega, mis puudutab haridusvaldkonna rahastamist, aga kindlasti ka sisejulgeoleku töötajate palkade tõusu.

Rahandusminister Toomas Tõniste lisas, et eelarve ülejääki jõudmine tähendab, et riigi rahandus on korras ja me ei ela üle oma võimete. "Hoiame Eesti võlakoormust endiselt madalal tasemel, veelgi enam, maksame tagasi ka varem võetud laene." Nelja aasta pärast on riigi reservid suuremad kui võlg, lubas Tõniste.

Ta avaldas heameelt, et uusi makse siiski ei kehtestata ja pidas saavutuseks ka erinevate plaanitud maksude ja maksutõusude ärajätmist. "Jätsime ära diislikütuse aktsiisitõusu ning alkoholiaktsiisi tõusu vähendasime. Jätsime ära ka pakendimaksu. Eesti tööjõumaksud on samuti alla Euroopa keskmise, see aitab säilitada meie konkurentsivõimet."

"Järgmisel aastal on keskmiseks palgaks oodata 1380 eurot. Muresid on ehk tööandjatel, kel ei jätku piisavalt töökäsi, aga töövõimereform on aidanud samas rakendust leida inimestel, kes seni on tööturult kõrvale jäänud," rääkis Tõniste.

Riigi eelarvestrateegia on valitsuse strateegiline kava, mis seob omavahel vajadused ja prioriteedid ning rahalised võimalused ehk fiskaalraamistiku. Valitsus otsustas 2019. aastaks viia valitsussektori eelarve struktuursesse tasakaalu. See tähendab eelarvepositsiooni parandamist 0,25 protsendi võrra sisemajanduse kogutoodangust (SKT) võrreldes 2018. aasta riigieelarves ette nähtuga. Eelarve püsib tasakaalus ka 2020. ja 2021. aastal. Aastaks 2022 jõuab valitsussektori eelarve väikesesse ülejääki 0,1 protsendiga SKTst.