Selleks et majandusraskustes lennufirma Estonian Air ei peaks riigi rahasüsti ootuses uksi kohe kinni panema, otsustas valitsus eilsel istungil eraldada aktsiaseltsile laenuna kuni 8,3 miljonit eurot. Rahaeraldus vormistati majandus- ja kommunikatsiooniministri Juhan Partsi sõnul laenuna sellepärast, et nii nõuavad EL-i riigiabi reeglid.

„Seda 8,3 miljonit ei saa ettevõte kohe ja ühekorraga, vaid osadena ja iga järgnev laenumakse nõuab täiendavat valitsuse nõusolekut,” rääkis Parts. „Kohe saab ettevõte 793 000 eurot ja eraldi nõusolekuid jaanuari-veebruari maksetele on vaja veendumaks, et restruktureerimise-eelsel perioodil saaks Estonian Air tegutseda ja tal oleks piisav rahaliste vahendite hulk oma kohustuste täitmiseks. Rääkimata sellest, et lennuühendused ei katkeks.”

Laenutingimused on aga üpris karmid: laenu annab valitsus 15% intressiga ja kuueks kuuks, kuid meeles peab pidama ka võimalust, et Euroopast võib tulla riigiabi osutamist keelav otsus. Seda saab Euroopa Komisjon põhjendada turu konkurentsi moonutamisega. Kui nii peaks minema, tuleb lennufirmal kaaluda alternatiive, muuhulgas on laual firma pankrotti laskmine, koostöö Läti või Leeduga ja hoopis uue ettevõtte moodustamine.