Kabinetinõupidamisel heakskiidu saanud pensionisüsteemi muutmise peamine eesmärk on tagada inimestele pensionipõlveks piisav sissetulek.

Peaminister Taavi Rõivase sõnul on rahvastiku vähenemine trend, millega seisab silmitsi kogu Euroopa. “Arvestadav pensioni suuruse mõjutaja on tööealiste inimeste arv ja nende makstud sotsiaalmaks. Praegune süsteem ei ole rahvastikutrende arvestades jätkusuutlik ja lisaks premeerib aktiivsest tööelust varasemat lahkumist,” ütles peaminister. “Selleks, et meie inimesed tunneksid end tuleviku ees kindlalt, peame tegema otsuseid juba täna.”

Selleks, et pensionisüsteem oleks kooskõlas demograafiliste arengutega ning rahvaarvu vähenedes oleks võimalik maksta praegusega samaväärseid pensione, otsustas valitsus siduda riiklik vanaduspensioniiga alates 2027. aastast oodatava elueaga.

Koos pensioniea tõusuga otsustati muuta pensionisüsteem ka paindlikumaks. Inimesed saavad tulevikus valida endale ise sobivaima aja pensionile minekuks, võtta pensioni välja osaliselt või oma pensioni maksmine soovi korral peatada ilma, et nad kokkuvõttes rahaliselt kaotaksid.

Valitsuses lepiti kokku, et sotsiaalministeerium koostöös rahandusministeeriumiga koostavad vastavalt valitsuse otsustele riikliku pensionikindlustuse seaduse muutmise väljatöötamiskavatsuse ja esitavad selle valitsusele 2017. aasta esimeses pooles.