„Tegu on Eesti jaoks olulise investeerimisotsusega, millest sünnib palju kasu ka Eesti inimestele, mitte ainult osalevatele ettevõtetele. EXPO-l osalemisega loome silla, mille abil võiks eksport Pärsia lahe riikidesse kahekordistuda ja kasvada ca 75 miljoni euro võrra. See tooks riigikassasse tagasi hinnanguliselt 15 miljonit eurot maksutulu,“ selgitas ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Rene Tammist.

EXPO-l osalemine on erasektorile oluline eeskätt ärikontaktide sõlmimiseks ja ekspordivõimaluste leidmiseks, seega on Dubai EXPO-l osalemise korraldamise juhtroll erasektori ettevõtetel.

„Erasektori valmisolek panustada EXPO-l osalemisesse miljon eurot näitab ettevõtjate selget soovi ning vajadust maailmanäitusel osaleda. Selline ühisturunduse partnerlus riigi ja ettevõtjate vahel on Põhjamaades väga levinud,“ märkis minister. „Püsiv riigi esindatus regioonis kindlustab ka EXPO jätkutegevused, et osalus ei jääks ühekordseks aktsiooniks ning sõlmitud sidemed püsiksid,“ lisas minister Tammist.

Maailmanäitusel osalemist hakkab MKM-i ja Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu (ITL) vahel sõlmitava lepingu alusel ette valmistama eraettevõtete konsortsium. Selleks sõlmib majandus- ja kommunikatsiooniministeerium lepingu Infotehnoloogiaettevõtete Liiduga, kelle juhtimisel moodustatav erinevate valdkondade erialaliitude ja ettevõtete konsortsium vastutab messil osalemise ettevalmistuse, korralduse, ekspositsiooni ja kohaloleku eest.

Toetust Eesti osalemiseks EXPOl on viimastel nädalatel rõhutanud nii riigikaitsekomisjon, Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liit kui ka Teenusmajanduse Koda, samuti on aasta alguses Eesti osalemist toetanud Eesti Turismifirmade Liit ning Eesti Kaitsetööstuse Liit.

2015. aastal oli Eesti ekspordimahuks Araabia Ühendemiraatidesse (tooted ja teenused kokku) 45,3 miljonit eurot, 2016. aastal juba 54,5 miljonit eurot. Eelmisel aastal oli eksport AÜEsse 67,9 mln ja import 8,3 mln eurot. Pidevalt tegutseb sealsel turul vähemalt 50 Eesti ettevõtet.

Araabia Ühendemiraadid on esitanud Eestile ametliku kutse osaleda EXPO2020-l. Dubai EXPO toimub 20. oktoobrist 2020 kuni 10. aprillini 2021. EXPO maailmanäitus toimub iga viie aasta järel, viimati aastal 2015 Milanos. Araabia Ühendemiraadid ootavad EXPO-t külastama 25 miljonit inimest.