Pakendiaktsiisi kehtestamata jätmise mõju tähendab riigi tulu vähenemist 15 miljoni euro võrra aastal 2018. Valitsuskoalitsioon analüüsib aasta jooksul pakendi- ja jäätmemajanduse parimat korraldust ning otsustab seejärel edasised sammud.

Rahandusministeeriumi eeldus on, et aastatel 2019-2021 käivitub toimiv lahendus, mistõttu eelarveauk jääkski 15 miljoni euro juurde. Juhul, kui midagi ette ei võetaks, saaks riik eeldatavalt ka järgmisel kolmelt aastal sama suurt kahju, ehk kokku tuleks selleks 60 miljonit eurot.

Riik eeldab, et jäädakse plussi

Parima stsenaariumi kohaselt on maksumuudatuste eelarvemõju kokku positiivne summas 24,8 miljonit eurot. Kui aga eeldada, et pakendiaktsiisi kehtestamatajätmise negatiivne mõju jätkub ka aastatel 2019-2021, tuleb kogumiinuseks -20,2 miljonit eurot.

Kasumite väljaviimise piiramise uus lahendus panditulumaksu asemel toob riigile nelja aastaga 34 miljonit eurot. Panditulumaksust loobumine tähendab aastatel 2020 ja 2021 kummalgi aastal riigile 18 miljonit eurot, ehk kokku 36 miljonit eurot vähem tulu. Seega on muudatuse mõju kokku -2 miljonit eurot.

Abikaasade maksuvaba tulu mahaarvamise võimaluste laiendamine tähendab riigile nelja aasta peale kokku 14,4 miljonit eurot ehk aastas 3,6 miljonit eurot väiksemat tulu.

Nelja aasta perspektiivis vähendab valitsusasutuste majanduskulude 3-protsendiline kärbe riigi kulusid suurusjärgus 7,6 miljonit eurot ehk 1,9 miljonit eurot aastas. Kärbe ei puuduta prioriteetseid valdkondi nagu kiirabi ja sisejulgeolek (sh politsei ja pääste valdkond). Samuti ei kärbita kulusid kaitseministeeriumi ja välisministeeriumi valitsemisalas, IT-asutustel, muuseumitel ega põhiseaduslikel institutsioonidel nagu presidendi kantselei, riigikogu, õiguskantsler, riigikontroll ja riigikohus.

Riigi kinnisvara efektiivsem kasutamine annab tulu ja kokkuhoidu nelja aastaga kokku mahus 25 miljonit eurot ning tulu sotsiaalmaksust suureneb seoses toimetulekutoetuse reformiga nelja aasta peale kokku 18 miljonit eurot.

Looduskaitsealuste maade ostmise ja keskkonnakaitse rahastamise mahu suurendamata jätmine vähendab riigi kulusid nelja aastaga kokku 5,6 miljonit eurot ehk 1,4 miljonit eurot aastas.