Kohila ettevõte Corbex Engineering AS valmistas kaitseministeeriumi tellimusel Eesti esimese miinipilduja.

Reedel miinipildujaga tutvunud kaitseminister Andrus öövel ütles, et relva pole veel katsetatud, kuna kava järgi 81,4-millimeetrise kaliibri asemel tegi Corbex kaliibri veidi väiksema.

Kaitseministeerium ja kaitsejõudude peastaap sõlmisid tänavu 23. mail kokkuleppe, mille järgi pidi Corbex hakkama valmistama miinipildujaid, mille üksikud sõlmed on vahetatavad Iisraelist kaitseväele ostetud analoogidega ning nendest saaks lasta Iisraeli miinidega.

Ministri sõnul soovib kaitseministeerium, et Eestis toodetud miinipildujad oleksid kuus korda odavamad kui Iisraeli omad. Ta lisas, et Eesti miinipilduja hind peaks olema umbes 40 000 krooni.

öövel ütles, et kaitseministeerium loodab koostöös Eesti tööstusettevõtetega hakata valmistama ka miinide valmistamiseks vajalikke kesti, sütikuid ja lõhkeainet. "Usun, et õige pea hakatakse Eestis ka lahingumoona tootma," märkis ta.

Kaitseministri sõnul on Eestil vajadus umbes 400 81,4-millimeetrise kaliibriga miinipilduja järele. Ta ei osanud öelda, kui palju osteti selliseid miinipildujaid Iisraelist.

Praegu kasutab Eesti kaitsevägi Iisraelist ostetud 60-, 81,4- ja 120-millimeetrise kaliibriga miinipildujaid. Seni on Eesti ettevõtted tootnud lõhkepakette, miiniotsijaid ja sütikuid.

Corbex Engineering AS-i juhatuse esimees Ilmar Priimets keeldus miinipilduja valmistamist kommenteerimast.

Peamiselt teehöövlite valmistamisega tuntuks saanud Corbex on üle saja töötajaga ettevõte, mille käive oli Krediidiinfo andmetel 1994. aastal 27,7 miljonit krooni. Samal ajal oli ettevõtte kahjum 11,5 miljonit krooni.

Neljapäeval arutab kaitseminister Andrus öövel Eestis relvastuse ja varustuse tootmise võimalusi Tööstuse Keskliidu ja Kaubandus-Tööstuskoja esindajatega.

Baltic News Service