Kas IRL on vahepeal meelt muutnud. Avaldame mälu värskendamiseks uuesti möödunud aasta oktoobris ilmunud Ken-Marti Vaheri arvamuse niiöelda alkoholivastase seaduse osas.

Vaher: IRL on pikisilmi oodanud alkoholi kättesaadavust vähendavat eelnõu

Riigikogu IRLi fraktsiooni ja erakonna eestseisusesse kuuluva Ken-Marti Vaheri sõnul on nende erakond pikisilmi oodanud seaduseelnõud, millega vähendatakse alkoholi kättesaadavust.
"IRL on pikisilmi oodanud seaduseelnõud, millega tõhusalt vähendatakse alkoholi kättesaadavust ja seeläbi ka alkoholi tarbimist ning viiakse ellu koalitsioonileppega kokkulepitud rangem alkoholipoliitika," kommenteeris Vaher Ärilehele.

Vaher lisas, et hulk tegevusi on kirjas ja lepitud kokku ka alkoholipoliitika niinimetaud rohelises raamatus ning valitsuse tegevuskava järgi oleks pidanud tervishoiuminister selle esitama valitsusse juba septembris.

"Kooskõlastusele läinud eelnõud ma veel näinud ei ole, aga muidugi on tervitatav, et mitmeid mõistlikke samme sisaldav eelnõu on nüüd hakanud liikuma," lisas ta.

Vaher tõi välja Euroopa Komisjoni tellitud raporti, mille kohaselt on alkoholiga seotud kahjud ligi 10 korda suuremad kui laekunud alkoholiaktsiis.

"Eestis on alkoholi tarbimine jätkuvalt väga suur, mille tagajärjed maksavad kinni kõik maksumaksjad. WHO hinnangul ületab alkoholi tarbimine Eestis ligi kaks korda selle piiri, millest alates põhjustab see tõsist kahju rahva tervisele," märkis Vaher.

Vaheri sõnul on lisaks alkoholiaktsiiside tõstmisele igati mõistlik muuta rangemaks alkoholile kehtestatud regulatsiooni ja nii ka vähendada alkoholisõltuvuse levikut.

Sammud, mille täitmist Vaher oluliseks peab:

- niinimetatud elustiilireklaamide keelustamine, kus püütakse näidata alkoholi positiivset mõju elustiilile, hoiakutele, meeleolule jne;

- jaekaubanduses alkoholi müügi märgatavat piiramist, s.h. et üldise reeglina saab alkoholi müüa vaid selgelt eraldatud müügialal;

- alaealistele alkoholimüügi osas järelevalve tõhustamist – sealhulgas lapsevanemate nõusolekul niinimetatud testostude seadustamine. Samuti karistuste rangemaks muutmist alaealistele alkoholi kättesaadavaks tegemist eest;

- alkoholi välireklaami keelamist;

- toimivaid meetmeid jaemüügikohtade vähendamiseks.

Lisame IRL-i palvel ka Urmas Reinsalu kommentaari:

Reinsalu: IRL –i alkoholipoliitika pole muutunud

Alkoholi tarbimist tuleb vähendada. Kuid seda tuleb teha sisulise õigusliku regulatsiooniga, mis on ka põhiseaduspärane. See, et eelnõu vajab sisulist väljatöötamiskavatsust, ei ole õigustus õigusloome põhimõtetest loobumiseks, vaid probleem, mis tuleb lahendada. Mida kiiremini suudab sotsiaalministeerium esitada põhjendatud tegevuskava, seda kiiremini ja tõhusamalt saab alkoholivastases tegevuses astuda reaalseid samme.

Alkoholi liigtarbimise vastased meetmed on olnud IRL-i prioriteet ega ole muutunud. Just IRL-i eestvedamisel on valminud alkoholipoliitika roheline raamat, mis määrab, mida riik peab tegema alkoholiga võitlemisel turunduse, müügi, aktsiiside tõstmise, noortetöö ja muude meetmete osas. Samad põhimõtted said kirjutatud koalitsioonileppesse IRL-i algatusel.

Mõned meetmed on ka juba kasutusel ning iga-aastane aktsiisitõus, mis on kindel alkoholi tarbimise vähendamise garantii, sai koalitsioonileppesse kirja.

Sügisel esinesin riigikogu ees ja ütlesin kümme ettepanekud parema õigusloome kohta. Minu esimene ettepank oli, et igale uuele seadusele peab eelnema väljatöötamise kavatsus. Kutsusin üles ka Riigikogu komisjone hakkama arutama seaduste väljatöötamise kavatsusi. Seda poliitikat asusingi ellu .

Täna on minult küsitud, et miks just see seadus oli esimene, mille puhul ma jätsin kooskõlastamata eelnõu. See ei ole nõnda. Pärast õigusloome mahu vähendamise kava kinnitamist olen võrreldes 2014 aastaga eelmisel poolaastal jätnud kooskõlastamata kaheksa korda enam eelnõusid ja kolm korda enam väljatöötamise kavatsusi.. Kaheksa eelnõu puhul, mis ma jätsin kooskõlastamata, olid neli IRL-i ministrite ja neli Reformierakonna ministrite valitsemisalast.

Justiitsministeerium andis selge õigusliku hinnangu - vaja on läbimõeldud lahendusi, mitte kehvalt ette valmistatud seaduseelnõud.