Lõhmuse firma Zarenor Invest sai 33,4% Balteco aktsiate omanikuks eelmise aasta detsembris. Juba tollal hoiatas teda võimalike komplikatsioonide eest üks ettevõtte asutajatest Mati Vann, kes talle aktsiaid müüs. “Tal oli õigus,” kinnitab täna Lõhmus. “Sain aru, et Vanni ja teiste ettevõtte juhtfiguuride vahel oli kius üles kerkinud,” lisas ta. Vannile ei meeldinud, et tammutakse ühel kohal. Lõhmus tutvus ettevõtte olukorraga – tegemist oli hästi kapitaliseeritud ettevõttega, mis tootis oma 100 miljoni kroonise omakapitali juures 25 miljonit krooni kasumit. Ta tegi Vannile pakkumise ja mees oli nõus oma aktsiatest loobuma. “Huvitav oli, et kui teised aktsionärid sellest teada said, mainiti mulle, et oota veel, aktsiad saab ka odavamalt kätte. Millest ma järeldan, et neil oli juba tollal plaanis Vanni nii kaua kiusata, kui viimane nõustub aktsiad praktiliselt tasuta ära andma,” rääkis Lõhmus.

Hall kardinal

Teiste omanike all peab Lõhmus eelkõige silmas endist EKP keskkomitee I sekretäri Enn-Arno Sillarit, keda ta nimetab ettevõtte halliks kardinaliks, ja Jaak Pählapuud, kes töötas kunagi varustuskomitee juhataja asetäitjana. Aga ka teisi nõukogu ja juhatuse liikmeid.

##Lõhmuse hinnangul sai omanikevaheline tüli alguse siis, kui Balteco müüs eelmise aasta 30. detsembril oma 85-protsendise osaluse tütarettevõttes Balteco Mööbel, mis oli kogu kontserni kasumlikem osa, veel registreerimata 43 200-kroonise omakapitaliga osaühingule BMG Invest. Viimase omanikud on 91,64% osalusega AS Balteco nõukogu liikmed Jaak Pählapuu, Eugen Soonvald, Heiki Jensen ja Enn-Arno Sillari. Notariaalse müügilepingu alusel oli hind 6,6 miljonit krooni, tasutav osadena ja intressivabalt kolme aasta jooksul. 2002. aasta lõpu seisuga oli Balteco osaluse raamatupidamislik väärtus Balteco Mööblis 9,2 miljonit krooni.

“Kas terve mõistusega inimene vahetaks 30%lise aastatootlusega kontrollpaki firmas, mille väärtus on 9 miljonit ja kui turuväärtus vähemalt kaks korda kõrgem, 0%lise tootlusega pikaajalise tagatiseta laenu vastu?” küsib Lõhmus retooriliselt. “Ei!, kuid Balteco nõukogu ja juhatus tegid seda. See tehing on toonud Baltecole kahju 10 miljonit krooni. Puhas kantimine. Lisaks on Balteco laenanud Balteco Mööblile veel 3 miljonit krooni. Baltecol tegelikult puudus vajadus oma osalust müüa, kuna firma arvetel oli üle 24 miljoni krooni raha ja väärtpabereid,” ütles Lõhmus.

Lõhmus kui vähemusosaluse omanik nõudis erikontrolli. “See ei viinud kuhugi, kuid kui ma hakkasin uurima Balteco osaluse müümist Balteco Mööblis BMG Investile, hakkasid ilmnema kummalised asjaolud,” ütles Lõhmus. “Vahendid esimeseks miljoni krooni suuruseks osamakseks on laenatud Enn-Arno Sillari ja finantsdirektor Meeme Välja off-shore-firmalt Ivex Group, mille esindajaks on samuti Meeme Välja. Ivex Groupi majandustegevus seisneb komisjonitasude võtmises Balteco idaoperatsioonidelt Venemaal ja mujal sinna toodangut vahendavatelt offidelt Rosetti Ltd, Heborn LLC jt . Minu hinnangul on sel viisil kahe aasta jooksul Baltecost välja viidud üle 7 miljoni krooni,” ütles Lõhmus.

Sularaha kaob kuhugi

Lõhmuse teada võtab Ivex Groupist sularaha välja Meeme Välja ja annab kellelegi. “Kellele, mina ei tea. Igatahes mitte minule. Uskumatu, et täna selliselt asju aetakse,” lisab Lõhmus. “Ma oleks äkki nagu 90-ndate alguses Venemaal, kus igal riikliku tehase direktoril oli kindlasti ka oma firma, kes toodangu turustamise pealt teenis.”

Meeme Välja kinnitas, et Lõhmus kui väikeaktsionär sai Balteco Mööbli osaluse müügist teada üldkoosolekul. “Kas teie arvates peaks kõigi väikeaktsionäride luba küsima, kui ettevõte otsustab mingi tehingu teha?” kü-sis Välja. “See, et Lõhmus arvab, et tehing oli alla omahinna, on tema arvamus.” BMG Investi osanikeringi kohta ei osanud Meeme Välja kommentaare anda.

Kuna Lõhmus ei pääse ligi dokumentidele, kavatseb ta taas algatada uue erikontrolli. Et tagada oma huvisid tervikuna, esitas Zarenor Investi, kes on Lõhmuse aktsiate hoidja, avalduse majanduspolitseile, mille alusel on algatatud kriminaalasi. Balteco omanikud suhtlevad omavahel ainult advokaatide vahendusel. Õigemini, nagu mainib Lõhmus – temaga suheldakse advokaatide vahendusel.

Enn-Arno Sillari ütles, et pole teadlik Rain Lõhmuse tegemistest ega kriminaalasja algatamisest. Samuti ei soovinud ta kommenteerida Balteco nõukogu ja juhatuse otsust müüa firma osalus Balteco Mööblis IMG Investile.