Taani 4% tööpuuduse määr on Euroopa madalamate seas ning ettevõtjad kaebavad sageli kogemustega tööjõu vähesuse üle. Rahvastiku projektsioonid viitavad, et Taani 600 miljardi Taani kroonist ehk 91 miljardi dollarist heaolukulutustel on tulevikus rohkem kliente ja aina vähem arvete tasujaid.

Lastetoetused ja lasesõimede küllus ei ole toonud kaasa uut beebibuumi. Välismaalt inimeste riiki toomine ei ole lahendus, sest vähemusvalitsus on sõltuv immigratsioonivastasest Taani rahvaparteist.

Vananev rahvastik ei ole midagi Taanile ainuomast, vaid on probleemiks mitmetes riikides. Üheks lahenduseks on pensionile mineku ea tõstmine, mis tähendab, et inimesed peavad kauem töötama. Eelmised Taani valitsused on juba tühistanud varase pensionile mineku võimaluse ja tõstnud pensionile mineku iga (2030. aastal saab pensionile 68-aastaselt).

Alternatiivid on kulude kärped või tulude suurendamine. Taanil ei ole kummagi osas suuri edusamme ette näidata. Kahanev produktiivsus viib isegi euroalast aeglasemalt kasvava majanduseni.

2014. aastal prognoosis valitsuskomisjon, et kui Taanis kasvaks tootlikus sama kiiresti kui USAs, oleks Taani majanduse kogutoodang 360 miljardi Taani krooni ehk 15% majanduse kogutoodangust suurem kui tol ajal oli.
Taani ettevõtete esindajate sõnul ei ole veel hilja hakata nautima automatiseerimise vilju, kirjutab Bloomberg.

„Robotid, tehisintellekt ja kõige interneti ühendamine on praegu väga odav,“ ütles kaubanduskojas tehnoloogiaettevõtete esindaja Adam Lebech. Tema hinnangul on tehnoloogia hakanud tooma Taani tagasi osa töökohti 150 000 tööstustöökohast, mis kadusid finantskriisi järel.

Ka Nordea peaökonomisti Helge Pederseni sõnul on robotid osa lahendusest.

„Robotid toovad produktiivsuse koju tagasi,“ ütles ta.