Ebapiisava maksevõimega või end juba lõhki laenanud lapsevanemad on avastanud kurikavala nipi, kuidas endale kättesaamatuid finantstehinguid teha. Emad-isad avavad oma lastele arvelduskontod ning kasutavad neid südamerahus SMS-laenude võtmiseks ja tasumiseks. Swedbank avastas probleemi endalegi jahmatuseks alles hiljuti, kui korraldas loterii aktiivsetele noortele kaardiga maksjatele. Kui pank hakkas võitjaid välja loosima, selgus, et mitme loteriis osalenud alaealise kontot oli kasutatud SMS-laenu võtmiseks või tagasi maksmiseks.

Pank tegi seepeale kiire analüüsi ja avastas, et kiirlaenude võtmise või tagasi maksmisega on seotud 1290 lapse kontod. „Põhimõtteliselt on tegu lapse identiteedi tarbimisega, millest jääb alaealise krediidiajalukku maha ka jälg, mis võib hiljem takistada laenu saamist,” ütleb Swedbanki kommunikatsioonijuht Kristi Roost. Laps võib täisealiseks saades avastada, et on panga silmis ilmsüütult mustas nimekirjas.

Loe edasi, kuidas on selline skeem võimalik, miks pangad ega riik seda takistada ei saa, mida ütlevad kiirlaenufirmad, kui plahvatuslikult on kiirlaenuturg laienenud ja kuidas on Eesti nii Põhja- kui ka Baltimaade seas ainus, kes kiirlaenufirmasid kuidagi ohjeldada ei suuda.