Kuigi Anneli Kasuk ei saa juba paar kuud emapalka, kavatseb ta erinevalt mitmest tuttavast praegu ühe aasta ja neljakuuse Andreasega kodus olla vähemalt poja kaheaastaseks saamiseni. Perel on valmimas ka uus kodu Laagri lähedal ja Anneli sõnul tahab ta tõenäoliselt nautida lapsega koos olemist ka uutes elutingimustes. Anneli tutvusringkonnas on küll aga ka paar ema, kes on kohe pärast vanemahüvitise andmise lõppu tööle asunud. “Kindlasti raha pärast – kellel on kodu-, kellel autolaen,” arvas Anneli ja tunnistab, et tal endalgi on need mured, aga tuleb pingutada.“Laps on ikka kõige tähtsam, ta on ju veel nii väike ja vajab emaga koosolemist kõige rohkem.”

Anneli töötab raamatupidajana kosmeetikat ja ravimeid maale toovas firmas Sirowa. Lapsehoolduspuhkusele jäänud Anneli asemele uut töötajat ei võetud – kaastöötajad jagasid ülesanded omavahel ära, kuid kutsusid mõne aja eest Annelit juba tööle tagasi. “Päevahoiuga on olukord keeruline, see läheks üsna kalliks,” põhjendas Anneli loobumist.

Lapsehoolduspuhkusele minejate seas on levinud seisukoht, et “ootame ja vaatame,” ütles Leiburi personalijuht Kristi Relvik. Praegu on Leiburis üheksa vanemahüvitise saajat. “Kaks inimest on juba ka tööle tagasi tulnud, seda umbes aasta pärast hüvitise lõppu. Leiburis oleme võimalusel valmis pakkuma paindlikku tööaega väikese lapse kõrvalt tööle naasnule. Näiteks oleme arvestanud töögraafiku koostamisel töötaja soove,” rääkis Kristi Relvik.

Rimi Eesti Foodi personalijuhi Heve Kirikali sõnul tulevad kontoriinimesed üldjuhul pärast hüvitise saamise lõppu tööle tagasi, kauplusetöötajad nii aktiivselt tööle ei naase. Põhjuseks on see, et kontoriinimeste sissetulek langeb pärast vanemahüvitise lõppu tunduvalt rohkem. Siiski hakkavad ka kauplusetöötajad järjest enam tagasi tulema, sest ettevõttel on võimalik pakkuda paindlikke töötingimusi.

“Loomulikult eelistavad noored emad hommikusi tööaegu ja vabu nädalavahetusi, kõigile sellist graafikut võimaldada ei saa, kuid tuleme neile maksimaalselt vastu,” ütles Heve Kirikal. Tema sõnul paistab sündide arvu tõus välja ka Rimis – lapsehoolduspuhkusele minejaid on iga kuu järjest rohkem.

Rautakesko personalijuhi Kaidi Kase sõnul plaanivad paljud lapsevanemad tagasi tulla pärast vanemahüvitise lõppu. “Muidugi sõltub see perekonna võimalustest – kas on võimalik saada lasteaiakoht või leida lapsehoidja ning millised on perekonna sissetulekud ja finantskohustused,” selgitas Kaidi Kask. Rautakesko võimaldab enamikul ametikohtadel töötada väikese lapse vanematel paindliku töögraafikuga ja ka osalise töökoormusega. Osalist tööaega kasutavad rohkem tudengid. Väikelaste emad tulevad  pigem tööle tagasi täiskoormusega.

Statistika

Sotsiaalkindlustusameti

andmed

••  Eelmise aasta oktoobrikuu seisuga sai alla kolmeaastase lapse eest lapsehooldustasu ja samaaegselt maksis ise (või maksas tööandja tema eest)

12 796 inimest.

••  Lisaks maksis sotsiaalmaksu 2635 vanemahüvitist saavat inimest.

••  Kokku sai lapsehooldustasu oktoobris 27 711 inimest, nende hulka kuulusid ka üliõpilased, kodused jt tööga mittehõivatud.