Kui suur siis oli Cornelius Vanderbilti varandus, kui mees siit ilmast lahkus? Toona oli see umbes 100 miljonit dollarit, mis tähendaks tänapäevases vääringus 185 miljardit dollarit. See oli toona ja on praegugi uskumatu summa. 1877. aastal ei olnud isegi USA riigikassas rohkem raha.

95% oma varast pärandas mees oma pojale William Henry „Billy" Vanderbiltile. Poeg oli kasvanud isa poolt öeldu vaimus: „iga loll võib teenida varanduse; ajusid läheb vaja selleks, et rikkust hoida". Nii kasvataski poeg peagi vara kahekordseks ja seda vaid mõne aastaga. Kahjuks suri Billy vaid kaheksa aastat peale isa. Kogu vara läks nüüd omakorda tema kahele pojale. Siitmaalt hakkas seis hapuks minema. Vanaisa sõnad ei olnud edasi kandunud.

Üks poegadest vedas vanaisa loodud raudteeäri veel mõne aasta, kuni ka tema siit ilmast lahkus. Teine poeg otsustas aga mingil hetkel äritegemisest loobuda ja jääda pensionile, et nautida elu.

Edaspidi hakkasidki pereliikmed elama vapustavalt pillavat elu - nad ostsid kinnisvara üle kogu riigi, pidasid tohutuid pidusid ning ostsid vinget kunsti. Lisaks jagasid nad heldelt raha ka heategevuseks.

Iga põlvkonnaga jagunes varandus ja osalus ettevõttes üha enamate inimeste vahel ja raha aina kulutati ning kulutati. Kuna raudteeäri kõrgaeg sai otsa juhtuski ühel hetkel nii, et suguvõsal sai raha otsa.

Peab nentima, et kaks Vanderbiltide järeltulijat on päris jõukad ka täna, kuid nad on raha ise teeninud. Need inimesed on CNNi uudisteankur Anderson Cooper ja tema ema Gloria Vanderbilt. Ema lõi 1980ndatel oma moebrändi. Hiljuti Howard Sternile antud intervjuus ütles Anderson, et vanast Vanderbilti varast ei ole suguvõsal enam sentigi alles.