Gromov ütles neljapäeva hommikul BNS-ile, et uurimisse segatud Eesti registris olevaid eraisikuid on rohkem kui üks ja tunduvalt vähem kui kümme.

"Ma usun, et vist eilse õhtu seisuga oleme Europolile andmed edastanud," ütles Gromov ja selgitas, et nendele konkreetsetele inimestele mingeid etteheiteid Eesti poolt enne tulla ei saa, kui politsei konkreetselt sellise ettepaneku või käsu annab.

Küsimusele, kas asja uurib ka Eesti politsei, vastas Gromov, et Eesti politsei saab asja uurima asuda siis kui Tšehhi valitsus otse palub seda teha.

Mõju Eesti kauplemissüsteemile uurimisel Gromovi sõnul pole. "Sellest tuleb aru saada, et ühed on kurjategijad, vargad, häkkerid ja teised on maaklerid ja eraisikud, kes kauplevad börsil. Läbi teatud skeemi võib ühik jõuda ühelt gänsterilt teisele gängsterile, aga teine variant on, et inimene läheb ostab selle ühiku lihtsalt turult," selgitas Gromov.

"See, et varastatud ühikud on meie kontol, ei ole absoluutselt seotud registri sulgemisena, sest et siiamaani ei ole teada, kas need on niiöelda heausklike ostjate-müüjate tehingute tulemusel maandunud nendele kontodele või on tegemist teadliku gängitegevusega, selle kohta igasugune info puudub," rääkis Gromov.

Pärast varguse teatavakssaamist sulges teiste hulgas Eesti oma registri 20. jaanuaril ning loodab selle avada järgmisel nädalal pärast turvalisustestide heakskiitmist Euroopa Komisjonis.

"Meil on lootust, et meie testidega jääb Euroopa Komisjon rahule, testide tulemused saab Eesti kätte homme. Komisjon annab vastuse ja seejärel peaks järgmisel nädala alguses Eesti register avatama," selgitas Gromov.

Tšehhi võimuesindajad teatasid kolmapäeval, et leidsid registrist varastatud 1,36 miljonit heitkogustega kauplemise süsteemi ühikut Eestist, Saksamaalt ja Ühendkuningriigist ja palusid Euroopa Liidu abi nende eemalhoidmiseks turult, mida on vapustanud mitmed küberrünnakud.

Turuosaline Blackstone Global Ventures kinnitas varem, et firmal läks Tšehhi registrist kaduma 475 000 EL-i heitmekvoodi ühikut. Firma esindaja sõnul on teada, et esimene kõnealuste kvootide sihtpunkt oli Eesti ning pärast seda täiendav informatsioon puudub. CEZ AS teatas eelmisel nädalal 700 000 ühiku kadumisest.

Euroopa Komisjoni hinnangul on pärast Tšehhis, Austrias ja Kreekas eelmisel kuul aset leidnud häkkimisi kadunud kokku umbes kaks miljonit ühikut. Europol ei välista, et asjasse on segatud organiseeritud kuritegevus.

Reutersi andmetel häkiti Austria registrit 10. jaanuaril. Novembris läks Rumeenia registrist tsemenditootja Holcimi kontolt kaduma 1,6 miljonit heitmekvoodi ühikut. Samuti on esinenud käibemaksupettuse juhtumeid ja samu ühikuid on müüdud mitmel korral.