Ootamatu sammuna kuulutas peaminister Aleksis Tsipras täna välja referendumi, kus Kreeka rahvas saab otsustada, kuidas käituda riigile esitatud nõuetega. Varoufakis kommenteeris seda oma twitteri kontol öeldes, et demokraatia vajaski Euroopas turgutust ja Kreeka just seda pakkuski. Kreeka opositsioonipoliitikud on kritiseerinud referendumit kui Syriza valitsuse rahva taha peitumist.

Rahandusministri sõnul kavatseb Kreeka valitsus täita referendumi tulemused ja nende vaimus jõuda krediitoritega kiiresti kokkuleppele. Ta lisas ka, et IMFi nõutud 30. juuni makse tegemine sõltub krediitorite enda paindlikkusest.


Varoufakis tahab, et EL annaks tagasi 1,9 miljardi euro väärtuses Euroopa Keskpangas hoiul olevaid Kreeka võlakirju, et riik saaks nende abil IMFile maksta. Ta rõhutas, et pangad peavad maksejõuetuse välja kuulutamise ja üleminekuperioodi jooksul töös püsima ja et Keskpanga roll on seda tagada. Samal ajal on Kreekas pangaautomaatide taga pikad järjekorrad ja on juba tulnud ka teateid töötamise lõpetanud automaatidest.