Raamatu „The Full Catastrophe: Travels among the New Greek Ruins“ („Täielik katastroof: reisid uute Kreeka varemete vahel“) autori, ajakirjaniku James Angelose tõid esimest korda 2011. aastal Kreekasse kuulujutud „pimedate saare“ kohta, vahendab Daily Mail.

Angelos oli kuulnud, et Zakynthose saarel on umbes kaks protsenti elanikkonnast registreeritud pimedatena.

Asjad polnud aga päris nii, nagu paistsid, ning ilmnes, et 680 „pimedast“ elanikust 61 sõitis rõõmsalt autoga mööda saart ringi.

Tegelikult ei olnud neist 680-st tervelt 498 sugugi pimedad ega isegi halva nägemisega.

Pime olemisel olid aga oma eelised: 724-eurone toetus kahe kuu kohta ja soodustused kommunaalteenuste eest maksmisel.

Kogu skeemi sai tagasi viia ühe silmaarsti ja ühe ametnikuni ja kõik see läks riigile maksma üheksa miljonit eurot.

Angelos avastas, et tegemist oli vaid jäämäe tipuga.

Kui inimestel, kes väitsid endal mingi puude olevat, paluti tulla valitsusasutustesse oma andmeid uuendama, jäi 36 000 tulemata.

See tähendas saja miljoni euro säästmist aastas.

Kui valitsus hakkas täpsemalt uurima, kellele pensione makstakse, avastati, et kahtlaselt palju ehk 8500 pensionäri oli ületanud saja eluaasta piiri.

Veelgi täpsem uurimine paljastas, et 40 000 pensioninõuet põhinesid pettusel. Näis, et inimesed olid unustanud registreerida oma lähedaste surma.

Daily Mail paljastas 2011. aastal, et metroo oli umbes viiele miljonile Ateena elanikule põhimõtteliselt tasuta, sest selle eest maksmine põhines aususel ja vähesed olid piisavalt ausad, et maksta.

Tänav tänava järel kirjeldati uhkeid villasid, mida ümbritsesid kõrged müürid ja mille aedades olid basseinid. Paberil olid need aga tõeliste kehvikute eluasemed. Ametlikult teenisid sealsed elanikud vaid 12 000 eurot aastas, mis on maksuvaba.

Ametlikel andmetel oli Ateena rikkaimas piirkonnas vaid 300 majapidamises bassein, mille eest maksti vastavat maksu. Kui valitsus otsustas vaadata Google Earthi, loeti samas piirkonnas kokku ligi 20 000 basseini.

Hinnanguliselt võib maksudest kõrvalehoidmine üksi Kreekale aastas maksma minna kuni 20 miljardit eurot ning sellele lisanduvad aastaid välja petetud toetused.

Kui Angelos pakkus välja petiste karistamise, andis üks ametnik talle aga selge vastuse: „Kui hakata inimesi vangi panema, peate te võibolla pool Kreekat vangi panema.“