See on esimene taasiseseisvumise järgne ühistuline lihatööstus, mille omanikus saavad ainult Eesti farmeritest sealihatootjad. Tehingut finantseerivad Maaelu Edendamise Sihtasustus ning Tallinna Äripank, teatas ühistu meediale.

„Peame väga tähtsaks, et meie poolt kasvatatud sead lähevad meie oma tööstusesse. Nii tagame Eesti elanikele kodumaisest sealihast valmistatud tooted,” rääkis Ühistu Eesti Lihatööstus nõukogu esimees Urmas Laht.

„Venemaa sanktsioonide järel suurenesid tööstust mitte omavate seakasvatajate probleemid märkimisväärselt. Tahame kindlasti selliste välismõjude osakaalu tulevikus oluliselt vähendada,” lisas ta.

„Ühistu Eesti Lihatööstuse loonud 10 farmerit ostsid endale lihatööstuse, mis on esimene taasiseseisvumise järgne ühistuline lihatööstus. Liikmete farmides kasvab aastas 125 000 siga,“ sõnas Laht.

„Ostame lihatööstuse, kuna sektor on madalseisus ning usume, et puhtal toidul on väga suur perspektiiv. 10 farmeri seas on ka noorema põlvkonna ettevõtjad, kes oma esivanemate tööd tahavad jätkata,“ jätkas ta.

Atria kolib kogu tegevuse Valka

„Vastse-Kuuste müük on oluline samm Atria Eesti ASi struktuuri ja äritegevuse korrastamisel,“ ütles Atria Eesti ASi juhatuse esimees Olle Horm pressiteenistuse vahendusel.

„Leidsime lihatööstusele uue omaniku võrdlemisi kiiresti ning ootame põnevusega, kuidas neil minema hakkab. Turuolukord on väga pingeline, kuid just sellistes olukordades toimub enamik omandimuutusi – optimeerimine ja uute võimaluste otsimine käivad alati käsikäes,” lisas ta.

"Meie tehingu vastastikune kasulikkus seisneb selles, et meil on vaja erinevaid asju ning tehingu tulemusena saavad mõlemad, mida tahavad – seakasvatajad oma tootmise, meie aga saame oma tootmist märkimisväärselt efektiivsemaks muuta, koondades selle Valga tootmiskompleksi," ütles Horm.

„Ostjate näol on tegemist tublide Eesti asja ajavate ettevõtjatega, kelle käest saame tulevikus vajaduse tekkides eestimaist sealiha sisse osta. Loodan, et tehing toob Põlvamaale uue hingamise ning mõjub Eesti sealihatööstusele innustavalt," jätkas ta.

Atria on juba kogu tootmistegevuse tänaseks koondanud Valka ühte tootmiskompleksi, kus hakkavad valmima ka Vastse-Kuuste kaubamärgi all müüdavad tooted.