Taastuvenergial oli globaalselt taas rekordaasta. Kokku investeeriti sellesse valdkonda 329 miljardit dollarit ning maht kasvas 121 gigavati võrra. Need numbrid on suuremad kui eales varem.

See kõik ei pidanud sugugi nii minema. Nafta, kivisüsi ja maagaasi hinnad on 18 kuuga väga oluliselt langenud. Aastakümneid pole selliseid allahindlusi nähtud. See on vaid üks põhjus, miks taastuvenergial pidi tulema väga närune aasta. Aga läks vastupidi.

Teine suur põhjus, miks taastuvenergia oleks pidanud saama löögi on Euroopa. Kunagine taastuvenergia vedur on investeeringuid kõvasti kokku tõmmanud. Majandus on stagnatsioonis. Eelmisel aastal investeeriti Euroopas taastuvenergiasse vähe, viimati oli summa nii väike 2006. aastal.

Asemele on tulnud aga Hiina, kes on uus suur tegija taastuvenergia turul. Eelmisel aastal tehti seal kulutusi 111 miljardi dollari eest, et luua uut rohelise energia taristut. See on 17% rohkem, kui kulutati aasta varem. See on peaaegu sama palju kui USAs ja Euroopas kokku. Ameerika puhul oli kasv 7,5% ning rahas 56 miljardit dollarit.

Suurim üllatus oli aga see, et suuri investeeringuid tehti väiksemates riikides, keda tavaliselt erinevates graafikutes välja ei tooda. Esimest korda tegid enam kui poole globaalsetest investeeringutest kasvavad turud.

Maailm on jõudnud pöördepunkti. Taastuvenergia mahud on nüüd suuremad kui kivisöel, gaasil ja naftal kokku. See trend jätkus aastal 2015, kui tingimused ei olnud sugugi soodsad.

Samal ajal muutub roheenergia ka odavamaks. Igast investeeritud dollarist saadi rohkem tagasi. Päikeseenergia ja tuuleenergia tootmise mahud kasvasid 30%.