Ameerika Ühendriikide president Barack Obama tuludeklaratsioon näitas näiteks, et ta teenis koos esimese leedi Michelliga 2012. aastal kokku 608 611 dollarit. Suur osa tuludest tulid Obama raamatust ja 400 000-dollarilisest palgast.

Vladimir Putingi esitas oma nägemuse enda sissetulekutest ja varandusest. Ta pani kirja, et presidendina teenis ta 2012. aastal kokku 187 000 dollarit (5,8 miljonit rubla). Ehkki tema palk tõusis 2013. aastaks 50% on see siiski tunduvalt väiksem kui USA riigipea sissetulek. Lisaks teatas Putin, et tal on pangas 180 000 dollarit. Veel on tal hinge taga kolm Venemaa autotootja autot, korter koos garaažiga Moskvas ning pisut maad Moskva äärelinnas. Ta ise peab oma varanduse väärtuseks umbes 500 000 dollarit. Obamal oli see presidendi-perioodi alguses 200 000 dollarit, nüüd aga 12 miljonit.

Aga kas Putini deklaratsiooni saab uskuda?

Putini vastaste seas on levinud arvamus, et tegelikult võib Putin olla väärt lausa 70 miljardit dollarit. Arvatakse, et tal on varjatud osalused Gazpromis (4,5%) ja Surgutneftegasis (37%). Need on kümneid ja sadu miljardeid dollareid väärt ettevõtted.

Samas võib mehe teistsugusest ja veidi rikkalikumast elust leida ka otsesemaid tõendeid. Ta kannab käel 150 000 dollarit maksvat Patek Philippe'i kella. Kokku on tal 700 000 dollari eest käekelli. Tal on ka ligipääs 40 miljonit dollarit maksvale jahile. Eluasemete osas on tal täielik ligipääes kahekümnesse häärberisse erinevates maailma paikades. Kroonijuveeliks on miljard dollarit maksev kinnisvara Musta mere ääres, mida ta paljude arvates omab ühe fondi kaudu. Lisaks kasutab ta 15 presidendile mõeldud helikopterit ja 40 eralennukit, millest paljudel on kullast sisekujundus.

Kui vastab tõele, et Puinil on tegelikult hinge taga 70 miljardi eest varandust, siis oleks ta rikkuselt maailma kolmas inimene Bill Gatesi ja Carlos Slimi järel. See oleks ka üks suuremaid summasid, mida istuv president on kokku ajanud. Temast veel ägedamaks varanduse kokkuajajaks peetakse Muammar Gaddafit, kes 40 aastaga suutis endale tekitada 200 miljardi eest vara.

Tõenäoliselt ei saa me kunagi teada, milline on Putini tegelik varandus, kuid tema tuludeklaratsiooni peab siiski suhtuma kerge umbusuga.