Novembris oli VTB kapitali adekvaatsus 10,06 protsenti. Arvestades kehtestatud 10-protsendi tasemel miinimumnõuet, on see 6,96 triljoni rubla mahus varadega panga jaoks kriitiline, vahendab Vedomosti.

Miks kanda varasid üle madala kapitali adekvaatsuse normatiiviga Vene panga bilanssi, ei osanud VTB esindaja vastata. VTB juhtkonnale lähedal seisev isik ütles ainult, et need ei saa olla ainult grupi Euroopa pankade varad ning lisaks sellele on panga kapital regulaatori määratud miinimumi piires ja varsti seda täiendatakse.

„Kuni viimase ajani krediteerisid VTB välismaa tütarpangad suuri Vene ettevõtteid osaluslaenude vormis. Oktoobris muutis suur osa laene oma juriidilist staatust ning need viidi üle Vene VTB-sse tavaliste laenude vormis seoses Euroopa finantsvõimude eelkõige kapitalile kehtestatud karmimate regulatiivsete nõuetega,“ ütles Vedomostile VTB grupile lähedal seisev allikas. Ta kinnitas, et Venemaa riigipank on need riskid juba arvesse võtnud ja põhipanga normatiive need ei ohusta.

Nõudeõiguste kasv mõjutab tavaliselt normatiive, sealhulgas ka normatiive kapitalile, märkis Venemaa pangaraamatupidajate klubi president Kirill Parfenov.

Üks riigipankuritest ütles, et selline ülekandmine võib olla seotud Euroopa järelevalveorgani nõuetega. European Banking Authority (EBA) avaldas juulis uued kapitalinõuded pankadele, arvestades regionaalseid riske.

Alates 4. novembrist läksid kõik Vene pankade Euroopa tütarpangad Euroopa Keskpanga järelevalve alla. Viimasene nõudis kohe täielikku informatsiooni varade kohta ning kavatseb esitada neile individuaalselt regulatiivsed nõuded, kui miski ei vasta nõuetele või näib kahtlasena, teatas Sberbankile lähedane allikas.

VTB Euroopa tütarpankade varad moodustasid aasta keskel kokku umbes 20 miljardit eurot ja praegu võib nende suurus olla 15-17 miljardit eurot, hindas S&P analüütik Sergei Voronenko.