Seoses üleeuroopaliste maksetingimuste jõustumisega asendatakse 1. veebruarist 2014 Eestis otsekorraldusteenus e-arve ja e-arvel põhineva püsimakseteenusega. Kui arve esitaja on otsustanud e-arve kasutusele võtta, toimub üleminek uuele teenusele lõppkliendile automaatselt. Pangad ja teenusepakkujad teavitavad sellest klienti, kellele jääb õigus ka uuele teenusele üleminekust loobuda, teatas liit.

„Veebruari alguses, kui vana teenus suletakse, küündib täna teadaolev üleviidavate lepingute arv 90%-ni,“ ütles Eesti Pangaliidu tegevdirektor Katrin Talihärm. Tema sõnul tuleb kiirustada neil ettevõtetel, kes pole veel jõudnud uuele teenusele ülemineku osas otsust langetada. „Detailne plaan tuleks koostada hiljemalt novembri lõpuks. Vastasel juhul jääb pankade ja ettevõtete vahelise süsteemi katsetamiseks, ning klientide informeerimiseks liiga ähe aega, mis võib tekitada probleeme,“ lisas Talihärm.

Juhul kui ettevõte otsustab e-arvete kasutuselevõtmisest loobuda, kaob tema klientidel võimalus sel kujul automaatselt perioodiliste arvete tasumiseks. Pangad teavitavad neid kliente eraldi ja juhivad tähelepanu arvete tasumiseks alternatiivse võimaluse otsimise vajadusele.

Katrin Talihärma sõnul arvete tasuja seisukohalt midagi olulist ei muutu. „Kõiki teenusepakkujate e-arveid näeb internetipangas, kus nende arvete maksmine on automatiseeritud. Kui kliendil ligipääs online-pangateenustele puudub, saadetakse kliendile arve tutvumiseks ka paberkujul või e-posti teel,“ kinnitas Talihärm.